ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/14681Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/14681Metadane zasobu
Tytuł |
The higher animals sterols - isolation of cholesterol from hen’s egg |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj
Partner: Politechnika Wrocławska |
Opis |
Cholesterol is a sterol (a combination steroid and alcohol) and a lipid found in the cell membranes of all body tissues, and transported in the blood plasma of all animals. Lesser amounts of cholesterol are also found in plant membranes. Most cholesterol is not dietary in origin; it is synthesized internally. Cholesterol is present in higher concentrations in tissues which either produce more or have more densely-packed membranes, for example, the liver, spinal cord and brain, and also in atheromata. Cholesterol plays a central role in many biochemical processes, but is best known for the association of cardiovascular disease with various lipoprotein cholesterol transport patterns and high levels of cholesterol in the blood. Hen’s egg yolk consists of: 15.5% of protein, 28.2% of lipids, 0.3% of sugars, and cholesterol, sodium, calcium, phosphorus, iron, magnesium, β-carotene, vit. A, B1, B2, D, E, PP. (Angielski) |
Słowa kluczowe | "jajko"@pl, "cholesterol"@pl, "metody izolacji"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
materiał dydaktyczny Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Grupa docelowa: studenci, ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2018 Liczba stron: 13 Język zasobu: Angielski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Jadwiga Soloducho Data udostępnienia: 17-03-2021 |
Kolekcje | Kolekcja Politechniki Wrocławskiej, Kolekcja e-Learning PWr |
Cytowanie
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj. The higher animals sterols - isolation of cholesterol from hen’s egg. [materiał dydaktyczny] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Medicinal Natural Products – laboratory. Aromatherapy - Coumarins - research study of vanilla
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Medicinal Natural Products – laboratory - Alkaloids, piperidine derivatives - isolation of piperine from black pepper
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Differential-pulse voltammetry
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)
Biosensoryka
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)
Medicinal Natural Products - laboratory. Isolation casein from milk
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Medicinal Natural Products - laboratory. Coumarins - research study of vanilla
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)