ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/44611

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44611

Typ zasobu: zdjęcie

KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1

Widok

Metadane zasobu

Tytuł KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1
Osoby Autorzy: Maciej Oziembłowski
Współtwórcy: Adrian Kulik (Operator), Piotr Kubiś (Operator)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Jajo kurze, tzw. klatkowe, świeże - próba 1. Surowiec jajczarski pozyskany w handlu detalicznym oznaczony jako "3" (chów klatkowy niosek). Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości ŚWIEŻEGO surowca jajczarskiego (tzw. klatkowego).

Zdjęcie "komora powietrzna": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści.

Zdjęcie "skorupa - wymiary": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja. (Polski)
Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
W tym przypadku nie była możliwa analiza wszystkich wyróżników statystycznych.
Słowa kluczowe "żółtko jaja"@pl, "Białko jaja"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "jakość jaj"@pl, "barwa"@pl, "jajo"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: zdjęcie
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce powstania: Centrum Digitalizacji UPWr
Czas powstania: 2019
Model skanera lub aparatu fotograficznego: Nikon D810
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Maciej Oziembłowski
Data udostępnienia: 22-07-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Maciej Oziembłowski. KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1. [zdjęcie] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw07 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 7

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Zobacz więcej