REPORT A PROBLEMicon

Fields marked with an asterisk are required
*
*
*
*
captcha
I hereby confirm that I have read and accept regulations and privacy policies *

LINKS

Resource link (portal)

Resource link (repository)

https://id.e-science.pl/records/44584

Resource type: photo

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

View

Resource metadata

Title GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2
Persons Authors: Maciej Oziembłowski
Cocreators: Adrian Kulik (Operator), Piotr Kubiś (Operator)
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Description Jajo kurze, tzw. gospodarcze, świeże - próba 2. Surowiec jajczarski pozyskany od rolnika posiadającego w swoim gospodarstwie nieopodal Wrocławia kilkaset niosek utrzymywanych w systemie wolnowybiegowym. Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości ŚWIEŻEGO surowca jajczarskiego (tzw. gospodarczego).

Zdjęcie "białko i żółtko": widok treści jaja z góry. Oprócz żółtka wyraźnie widać tzw. białko gęste i tzw. białko rzadkie. Im jajo starsze tym powierzchnia, którą zajmuje białko i żółtko jest większa. Jaja świeże charakteryzują się m.in. większą wysokością białka gęstego.

Zdjęcie "komora powietrzna": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści.

Zdjęcie "skorupa - wymiary": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja.

Zdjęcie "wysokość żółtka": widok żółtka z boku. Możliwe jest określenie jego wysokości. Posiadając wartość średnicy żółtka można obliczyć tzw. indeks żółtka, wyrażony procentowo jako iloraz wysokości i średnicy. Im jajo starsze tym indeks żółtka przybiera coraz niższe wartości, tzn. wysokość jest mniejsza, zaś średnica - coraz większa.

Zdjęcie "żółtko - kolor": porównanie barwy żółtka do wzorców z wachlarza firmy LaRoche (1-15). Wartość 1 odpowiada słomkowej barwie żółtka, zaś 15 - ciemnopomarańczowej. Pozostałe wartości są pośrednie. W praktyce nie jest możliwe osiągniecie koloru żółtka w wartościach 12, 13, 14 i 15 bez stosowania sztucznych kolorantów dodawanych do paszy niosek. Suszoną kukurydzą, lucerną i innymi naturalnymi dodatkami stosowanymi w paszach dla niosek można osiągnąć mocniejszą barwę żółtka, ale zazwyczaj nie większą niż 11. (Polish)
Comments: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
Keywords "żółtko jaja"@pl, "Białko jaja"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "jakość jaj"@pl, "barwa"@pl, "jajo"@pl
Classification Resource type: photo
Scientific discipline: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Destination group: general public
Harmful content: No
Characteristics Place of creation: Centrum Digitalizacji UPWr
Creation time: 2019
Scanner or camera model: Nikon D810
External links
License CC BY-SA 4.0
Technical information Submitter: Maciej Oziembłowski
Availability date: 22-07-2019
Collections Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Citation

Copied

Maciej Oziembłowski. GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2. [photo] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.

Similar resources

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw07 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 7

Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw05 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 5

Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

See more