ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/44628

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44628

Typ zasobu: zdjęcie

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Widok

Metadane zasobu

Tytuł KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5
Osoby Autorzy: Maciej Oziembłowski
Współtwórcy: Adrian Kulik (Operator), Piotr Kubiś (Operator)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Jajo kurze, tzw. klatkowe, stare - próba 5. Surowiec jajczarski pozyskany w handlu detalicznym oznaczony jako "3" (chów klatkowy niosek). Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości STAREGO surowca jajczarskiego (tzw. klatkowego). Surowiec przetrzymywany był przez ok. 24 dni (od momentu zakupu) w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie "białko i żółtko": widok treści jaja z góry. Oprócz żółtka wyraźnie widać tzw. białko gęste i tzw. białko rzadkie. Im jajo starsze tym powierzchnia, którą zajmuje białko i żółtko jest większa. Jaja świeże charakteryzują się m.in. większą wysokością białka gęstego.

Zdjęcie "komora powietrzna": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści.

Zdjęcie "skorupa - wymiary": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja.

Zdjęcie "wysokość żółtka": widok żółtka z boku. Możliwe jest określenie jego wysokości. Posiadając wartość średnicy żółtka można obliczyć tzw. indeks żółtka, wyrażony procentowo jako iloraz wysokości i średnicy. Im jajo starsze tym indeks żółtka przybiera coraz niższe wartości, tzn. wysokość jest mniejsza, zaś średnica - coraz większa.

Zdjęcie "żółtko - kolor": porównanie barwy żółtka do wzorców z wachlarza firmy LaRoche (1-15). Wartość 1 odpowiada słomkowej barwie żółtka, zaś 15 - ciemnopomarańczowej. Pozostałe wartości są pośrednie. W praktyce nie jest możliwe osiągniecie koloru żółtka w wartościach 12, 13, 14 i 15 bez stosowania sztucznych kolorantów dodawanych do paszy niosek. Suszoną kukurydzą, lucerną i innymi naturalnymi dodatkami stosowanymi w paszach dla niosek można osiągnąć mocniejszą barwę żółtka, ale zazwyczaj nie większą niż 11. (Polski)
Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
Słowa kluczowe "żółtko jaja"@pl, "Białko jaja"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "jakość jaj"@pl, "barwa"@pl, "jajo"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: zdjęcie
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce powstania: Centrum Digitalizacji UPWr
Czas powstania: 2019
Model skanera lub aparatu fotograficznego: Nikon D810
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Maciej Oziembłowski
Data udostępnienia: 22-07-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Maciej Oziembłowski. KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5. [zdjęcie] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw07 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 7

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw05 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 5

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Zobacz więcej