REPORT A PROBLEM
LINKS
Resource link (short)
http://azon.e-science.pl/zasoby/44628Resource link (repository)
https://id.e-science.pl/records/44628Resource metadata
Title |
KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5 |
---|---|
Persons |
Authors:
Maciej Oziembłowski
Cocreators: Adrian Kulik (Operator), Piotr Kubiś (Operator) Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences |
Description |
Jajo kurze, tzw. klatkowe, stare - próba 5. Surowiec jajczarski pozyskany w handlu detalicznym oznaczony jako "3" (chów klatkowy niosek). Jajo stanowi obiekt pomiarowy (w ramach grupy 10 obiektów) dotyczący oceny podstawowej jakości STAREGO surowca jajczarskiego (tzw. klatkowego). Surowiec przetrzymywany był przez ok. 24 dni (od momentu zakupu) w temperaturze pokojowej. Zdjęcie "białko i żółtko": widok treści jaja z góry. Oprócz żółtka wyraźnie widać tzw. białko gęste i tzw. białko rzadkie. Im jajo starsze tym powierzchnia, którą zajmuje białko i żółtko jest większa. Jaja świeże charakteryzują się m.in. większą wysokością białka gęstego. Zdjęcie "komora powietrzna": widok jaja podświetlonego w owoskopie. Im jajo starsze tym większa jest komora powietrzna w tzw. tępym końcu jaja. W surowcu bardzo świeżym komora powietrzna nie zawsze jest dobrze widoczna. Prześwietlenie jaja ułatwia również wykrycie ewentualnych ciał obcych w jego treści. Zdjęcie "skorupa - wymiary": widok nierozbitego jaja na tle miarki. Możliwe jest określenie tzw. wysokości i szerokości jaja, co wykorzystywane jest w obliczeniu tzw. indeksu kształtu jaja, wyrażonego w procentach jako iloraz szerokości i wysokości jaja. Zdjęcie "wysokość żółtka": widok żółtka z boku. Możliwe jest określenie jego wysokości. Posiadając wartość średnicy żółtka można obliczyć tzw. indeks żółtka, wyrażony procentowo jako iloraz wysokości i średnicy. Im jajo starsze tym indeks żółtka przybiera coraz niższe wartości, tzn. wysokość jest mniejsza, zaś średnica - coraz większa. Zdjęcie "żółtko - kolor": porównanie barwy żółtka do wzorców z wachlarza firmy LaRoche (1-15). Wartość 1 odpowiada słomkowej barwie żółtka, zaś 15 - ciemnopomarańczowej. Pozostałe wartości są pośrednie. W praktyce nie jest możliwe osiągniecie koloru żółtka w wartościach 12, 13, 14 i 15 bez stosowania sztucznych kolorantów dodawanych do paszy niosek. Suszoną kukurydzą, lucerną i innymi naturalnymi dodatkami stosowanymi w paszach dla niosek można osiągnąć mocniejszą barwę żółtka, ale zazwyczaj nie większą niż 11. (Polish) Comments: 41. Kolekcja surowców jajczarskich |
Keywords | "żółtko jaja"@pl, "Białko jaja"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl, "jakość jaj"@pl, "barwa"@pl, "jajo"@pl |
Classification |
Resource type:
photo Scientific discipline: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018) Destination group: general public Harmful content: No |
Characteristics |
Place of creation: Centrum Digitalizacji UPWr
Creation time: 2019 Scanner or camera model: Nikon D810 |
External links | |
License | CC BY-SA 4.0 |
Technical information |
Submitter: Maciej Oziembłowski Availability date: 22-07-2019 |
Collections | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Similar resources
GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9
Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop
Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2
Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
KlatSw07 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 7
Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2
Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
GospSw05 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 5
Maciej Oziembłowski, photo, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)