ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/44720

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44720

Typ zasobu: inny dokument

08 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a

Widok

Metadane zasobu

Tytuł 08 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a
Osoby Autorzy: Maciej Oziembłowski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Analizowane wyróżniki: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a. Im większa wysokość białka gęstego tym jajo jest świeższe. Wartości jednostek Haugh'a (JH) zależą od masy jaja (M) oraz wysokości białka gęstego (H) według zależności:
JH = 100 * log (H - 1,7M^0,37 + 7,6)
Im wyższe wartości jednostki Haugh'a tym wyższa jakość surowca jajczarskiego. Jednostki Haugh'a zostały zaproponowane przez Raymond'a Haugh'a w 1937 roku i wciąż są w wielu krajach stosowane w przemyśle jajczarskim.

Przeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia),
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej),
3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego),
4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej).

Pliki w formacie *.bmp przedstawiają średnie wartości analizowanych wyróżników oraz grupy jednorodne zarówno w postaci graficznej (wykres) jak i numerycznej (print screen wykonany podczas testu Duncan'a). Na wykresach przy średnich podane są litery. Te same litery przy poszczególnych średnich oznaczają brak statystycznych różnic pomiędzy nimi (przy p mniejszym niż 0,05). Różnice statystycznie istotne pomiędzy średnimi mają miejsce wtedy gdy występują różne litery. Na przykład pomiędzy średnimi z literami "a" oraz "ab" nie ma statystycznych różnic, ale pomiędzy "a" oraz "b" - już tak.

Każda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów,
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów,
3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów,
4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów,
Razem: 34 obiekty z 40 początkowych.

Pliki graficzne dotyczące innych wyróżników przedstawione zostały w pozostałych rekordach (tj. od 01 do 08). Dane wejściowe oraz wyniki (korelacje, analiza wariancji, statystyki opisowe) w postaci plików *.xls oraz *.csv znajdują się w rekordzie 00. Zdjęcia obiektów z zewnątrz oraz po rozbiciu znajdują się w pozostałych 40 rekordach (4 grupy po 10 obiektów) w ramach zdeponowanej "kolekcji jajczarskiej". (Polski)
Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
Słowa kluczowe "statystyka"@pl, "jajo"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: inny dokument
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Czas powstania: 2019
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Maciej Oziembłowski
Data udostępnienia: 05-08-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Maciej Oziembłowski. 08 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: masa jaja, wysokość białka gęstego, jednostki Haugh'a. [inny dokument] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Zobacz więcej