ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/44715

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/44715

Typ zasobu: inny dokument

05 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: pH białka i pH żółtka

Widok

Metadane zasobu

Tytuł 05 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: pH białka i pH żółtka
Osoby Autorzy: Maciej Oziembłowski
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Analizowane wyróżniki: pH białka i pH żółtka. Im wyższe pH tym starszy surowiec.

Przeprowadzono analizę statystyczną dotyczącą 4 grup surowca jajczarskiego:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego (kupione u rolnika nieopodal Wrocławia),
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego (przechowywane przez ok. 20 dni w temperaturze pokojowej),
3) świeże jaja z chowu klatkowego (zakupione w sieci handlu detalicznego),
4) stare jaja z chowu klatkowego (przechowywane przez ok. 24 dni od dnia zakupu w temperaturze pokojowej).

Pliki w formacie *.bmp przedstawiają średnie wartości analizowanych wyróżników oraz grupy jednorodne zarówno w postaci graficznej (wykres) jak i numerycznej (print screen wykonany podczas testu Duncan'a). Na wykresach przy średnich podane są litery. Te same litery przy poszczególnych średnich oznaczają brak statystycznych różnic pomiędzy nimi (przy p mniejszym niż 0,05). Różnice statystycznie istotne pomiędzy średnimi mają miejsce wtedy gdy występują różne litery. Na przykład pomiędzy średnimi z literami "a" oraz "ab" nie ma statystycznych różnic, ale pomiędzy "a" oraz "b" - już tak.

Każda grupa badawcza początkowo składała się z 10 obiektów (jaj). W związku z tym, że w poszczególnych przypadkach nie zawsze możliwa była analiza wszystkich wyróżników to do końcowej analizy statystycznej ostatecznie pobrano dane z następującej ilości obiektów:
1) świeże jaja z chowu tzw. gospodarczego: 10 obiektów,
2) stare jaja z chowu tzw. gospodarczego: 7 obiektów,
3) świeże jaja z chowu klatkowego: 8 obiektów,
4) stare jaja z chowu klatkowego: 9 obiektów,
Razem: 34 obiekty z 40 początkowych.

Pliki graficzne dotyczące innych wyróżników przedstawione zostały w pozostałych rekordach (tj. od 01 do 08). Dane wejściowe oraz wyniki (korelacje, analiza wariancji, statystyki opisowe) w postaci plików *.xls oraz *.csv znajdują się w rekordzie 00. Zdjęcia obiektów z zewnątrz oraz po rozbiciu znajdują się w pozostałych 40 rekordach (4 grupy po 10 obiektów) w ramach zdeponowanej "kolekcji jajczarskiej". (Polski)
Uwagi: 41. Kolekcja surowców jajczarskich
Słowa kluczowe "jajo"@pl, "statystyka"@pl, "jakość jaj kurzych"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: inny dokument
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Czas powstania: 2019
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Maciej Oziembłowski
Data udostępnienia: 05-08-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Maciej Oziembłowski. 05 - Analiza statystyczna 4 grup surowca jajczarskiego: pH białka i pH żółtka. [inny dokument] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

GospSt09 - Jajo kurze, gospodarcze, stare - próba 9

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSt05 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 5

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

KlatSw01 - Jajo kurze, klatkowe, świeże - próba 1

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

17. Jajo kurze - wadliwe - owoskop

Maciej Oziembłowski, Małgorzata Korzeniowska, Tadeusz Trziszka, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

KlatSt02 - Jajo kurze, klatkowe, stare - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

GospSw02 - Jajo kurze, gospodarcze, świeże - próba 2

Maciej Oziembłowski, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Zobacz więcej