ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22919Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22919Metadane zasobu
Tytuł |
Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Piotr Regiec
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Przemysł cukrowniczy jest jedną z najbardziej energochłonnych gałęzi przemysłu spożywczego. Redukcja limitów produkcji cukru oraz wprowadzone ograniczenia w emisji CO2, a także wzrastająca konkurencja ze strony producentów cukru trzcinowego powodują, że konieczne jest poszukiwanie sposobów na zmniejszenie energochłonności i kosztochłonności procesu produkcji cukru. Jedną z metod może być zastosowanie najnowszej spośród ciśnieniowych technik membranowych – nanofiltracji. Celem badań była analiza procesu zagęszczania soku rzadkiego za pomocą membrany nanofiltracyjnej, to jest określenie: –– zależności pomiędzy ciśnieniem a wydajnością procesu, –– selektywności membrany dla podstawowych substancji występujących w sokach cukrowniczych, –– wpływu ciśnienia na selektywność membrany, –– wpływu stężenia soku na wydajność procesu i selektywność membrany, –– foulingu membrany. Stwierdzono, że oddzielenie części wody z soku rzadkiego, poprzez nanofiltrację spowoduje zmniejszenie zapotrzebowania na energię cieplną, przez wyparkę, a tym samym wymierne korzyści ekonomiczne i ekologiczne. Zastosowanie nanofiltracji umożliwiło oddzielenie do 40–45% wody, z ogólnej ilości niezbędnej do odparowania na wyparce. Maksymalne stężenie koncentratu soku rzadkiego po zagęszczaniu go metodą nanofiltracji wynosiło ok. 26%, wówczas ciśnienie osmotyczne roztworu praktycznie wyrównało się z ciśnieniem w instalacji (3 MPa), które było ograniczone przez wytrzymałość membrany. Strumień filtratu zwiększał się wraz ze wzrostem ciśnienia i zmniejszał wraz ze wzrostem stężenia koncentratu. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "nanofiltracja"@pl, "przetwórstwo"@pl, "cukrownictwo"@pl, "przemysł cukrowniczy"@pl, "Technologia informatyczna"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2010 Liczba stron: 78 Nazwa serii: Monografie Numeracja: XCV ISBN: 978–83–60574–98–0 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 4254 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 30-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Regresja liniowa
Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)
Python: zastosowania
Józef Rak, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)
Platon U3
Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)
Die Zuckerfabrikation : mit besonderer Berücksichtigung des Betriebes
Hermann Claassen, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Instrukcja warunkowa
Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)
Zastosowanie technologii komputerowej w praktyce inżynierskiej: MathCad
Józef Rak, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)