ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22919

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22919

Typ zasobu: książka

Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych
Osoby Autorzy: Piotr Regiec
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Przemysł cukrowniczy jest jedną z najbardziej energochłonnych gałęzi przemysłu spożywczego. Redukcja limitów produkcji cukru oraz wprowadzone ograniczenia w emisji CO2, a także wzrastająca konkurencja ze strony producentów cukru trzcinowego powodują, że konieczne jest poszukiwanie sposobów na zmniejszenie energochłonności i kosztochłonności procesu produkcji cukru. Jedną z metod może być zastosowanie najnowszej spośród ciśnieniowych technik membranowych – nanofiltracji. Celem badań była analiza procesu zagęszczania soku rzadkiego za pomocą membrany nanofiltracyjnej, to jest określenie:
–– zależności pomiędzy ciśnieniem a wydajnością procesu,
–– selektywności membrany dla podstawowych substancji występujących w sokach cukrowniczych,
–– wpływu ciśnienia na selektywność membrany,
–– wpływu stężenia soku na wydajność procesu i selektywność membrany,
–– foulingu membrany.
Stwierdzono, że oddzielenie części wody z soku rzadkiego, poprzez nanofiltrację spowoduje zmniejszenie zapotrzebowania na energię cieplną, przez wyparkę, a tym samym wymierne korzyści ekonomiczne i ekologiczne. Zastosowanie nanofiltracji umożliwiło oddzielenie do 40–45% wody, z ogólnej ilości niezbędnej do odparowania na wyparce.
Maksymalne stężenie koncentratu soku rzadkiego po zagęszczaniu go metodą nanofiltracji wynosiło ok. 26%, wówczas ciśnienie osmotyczne roztworu praktycznie wyrównało się z ciśnieniem w instalacji (3 MPa), które było ograniczone przez wytrzymałość membrany. Strumień filtratu zwiększał się wraz ze wzrostem ciśnienia i zmniejszał wraz ze wzrostem stężenia koncentratu. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "nanofiltracja"@pl, "przetwórstwo"@pl, "cukrownictwo"@pl, "przemysł cukrowniczy"@pl, "Technologia informatyczna"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2010
Liczba stron: 78
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: XCV
ISBN: 978–83–60574–98–0
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 4254
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 30-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Piotr Regiec. Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Regresja liniowa

Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Python: zastosowania

Józef Rak, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Platon U3

Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Die Zuckerfabrikation : mit besonderer Berücksichtigung des Betriebes

Hermann Claassen, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Instrukcja warunkowa

Marek Lewkowicz, Teresa Lewkowicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Zastosowanie technologii komputerowej w praktyce inżynierskiej: MathCad

Józef Rak, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Zobacz więcej