ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/42604

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/42604

Typ zasobu: analiza chemiczna

Widmo masowe maślanu 2-metylobutylu z olejku chmielowego

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Widmo masowe maślanu 2-metylobutylu z olejku chmielowego
Osoby Autorzy: Anna Żołnierczyk
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis GC-MS (gas chromatography – mass spectrometry) – metoda łącząca chromatografię gazową i spektrometrię mas. Polega na rozdziale analizowanej mieszaniny i rejestrację widm masowych składników, dzięki czemu można je zidentyfikować. Odznacza się wysoką efektywnością w identyfikacji i oznaczaniu śladowych ilości lotnych związków organicznych. Pojedyncze związki ulegają jonizacji i rozpadają się na naładowane fragmenty, powstaje jon molekularny o masie cząsteczkowej praktycznie równej masie cząsteczkowej badanego związku. Ulega on dalszemu rozpadowi - fragmentacji – otrzymuje się zestaw jonów o różnym stosunku masy do ładunku, charakterystycznych dla danego związku – widmo masowe. Widma masowe przedstawiane są najczęściej w układzie współrzędnych gdzie na osi rzędnej umieszcza się intensywność (najczęściej względną) a na osi odciętych wartość m/z. Widma masowe tego samego związku otrzymane są na tyle podobne, że możliwe jest użycie przy identyfikacji biblioteki widm - zdygitalizowanych widm masowych związków, które porównywane są z otrzymanym widmem. Można w ten sposób zidentyfikować nieznane substancje, na przykład składniki olejków zapachowych. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "widmo masowe"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl, "związki zapachowe"@pl, "olejki eteryczne"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: analiza chemiczna
Przynależność biologiczna: Chmiel zwyczajny Humulus lupulus
Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-5 (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 20:1, temperatura dozownika: 250°C, temperatura kolumny: 60°C (3 min) do 120°C (narost 3°C/min) , do 300°C (narost 15°C/min, 2 min) , gaz nośny hel (1 mL/min). Czas analizy 37 minut.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 04-06-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Anna Żołnierczyk. Widmo masowe maślanu 2-metylobutylu z olejku chmielowego. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Mącznik młynarek (larwy)/smak owadów

Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Widmo masowe beta-ocymenu z olejku grejpfrutowego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy

Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe undekan-2-onu z olejku chmielowego

Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej