REPORT A PROBLEMicon

Fields marked with an asterisk are required
*
*
*
*
captcha
I hereby confirm that I have read and accept regulations and privacy policies *

LINKS

Resource link (portal)

Resource link (repository)

https://id.e-science.pl/records/44142

Resource type: chemical analysis

Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy

View

Resource metadata

Title Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy
Persons Authors: Antoni Szumny
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Description Od początku XX wieku do dnia dzisiejszego prowadzone są szerokie badania składu chemicznego różnorodnych roślin. Analiza materiału biologicznego pod kątem kompozycji rozwinęła się ogromnie w ostatnich czterech dekadach, z powodu coraz sukcesów w identyfikacji organicznych cząsteczek, które występują w małych ilościach dzięki wykorzystaniu wyszukanych technik chemicznych. W dziedzinie olejków eterycznych chromatografia gazowa (GC) jest najczęściej stosowaną metodą analityczną, a w połączeniu ze spektrometrią mas (MS) pozwala na efektywną analizę olejku. Dzisiaj za standard uznaje się identyfikację 90-95% składników.
Olejek eteryczny to mieszanina związków chemicznych: terpenów, aldehydów, ketonów, laktonów, alkoholi, estrów, a także innych związków organicznych zawierających azot i siarkę. Jest to substancja ciekła, wonna, którą uzyskuje się w wyniku destylacji z parą wodną surowca roślinnego świeżego lub suszonego.
W roślinach wydajność i chemiczna struktura olejków eterycznych znacznie zmieniają się pod wpływem różnych czynników (wewnętrznych: zmiany genetyczne i płciowe, jak również sezonalne i ontogenetyczne, oraz zewnętrznych: ekologiczne i środowiskowe aspekty, jak wysokość nad poziomem morza, gleba, światło, gęstość zasiewu, nawodnienie, napromieniowanie). Skład chemiczny może się zmieniać także w zależności od stadium rozwojowego rośliny. Często roślina w różnych częściach i organach może wytwarzać olejki o odmiennym składzie i zapachu. Również nawożenie gleby decyduje o zawartości procentowej poszczególnych składników, wpływa ono na wydajność olejku eterycznego oraz na zawartość najważniejszych składników. Ponadto procedury postępowania z materiałem biologicznym mają istotne znaczenie jeśli chodzi o zmienność składu olejku eterycznego Rośliny nieodróżnialne pod względem innych cech fenotypu - mogą się zdecydowanie różnic pod względem składu chemicznego - również olejku lotnego odpowiedzialnego za zapach (chemotyp).

Za pomocą GC-MS został zbadany skład chemiczny olejków eterycznych kilkunastu roślin. Materiał biologiczny był w postaci świeżej bądź suszonej (jako przyprawa). Badano zależność chemotypu w ujęciu gleby serpentynitowej, granitowej, łupkowej, bazaltowej i wapiennej. Zanalizowano zmianę stężenia najważniejszych komponentów w zależności od terminu siewu, rozsady, dawki nawożenia azotem i nawodnienia.
Główny cel pracy to przede wszystkim identyfikacja substancji naturalnych zawartych w roślinach olejkowych.
Sprawdzono także korelacje składu olejkowego ze składem gleb w aspekcie gleby serpentynitowej (składają się z serpentyn- minerałów z grupy krzemianów), granitowej, łupkowej, bazaltowej i wapiennej. Badano tu przede wszystkim macierzankę zwyczajną Thymus pulegioides.
Kolejnym celem była analiza olejków różnych gatunków ziół (np. bazylia pospolita Ocimum basilicum).
Wszystkie te analizy pozwoliły na uzyskanie wzorców niedostępnych komercyjnie. (Polish)
Comments: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Keywords "chemotyp"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl, "związki zapachowe"@pl, "olejki eteryczne"@pl
Classification Resource type: chemical analysis
Scientific discipline: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Destination group: general public
Harmful content: No
Characteristics Analysis type: Chromatografia gazowa (GCMS)
Biological membership: Oregano (Origanum vulgare)
Apparatus type and working conditions: Chromatograf gazowy Saturn 2000 Varian Chrompack z kolumną HP-5 (5% Phenyl Methylpolysiloxane) 30 m x 0.53 mm ID x 1.0 µm film GC column. Spektrometr mas wyposażony w analizator jonów ustawiono na 1508 dla wszystkich analiz, a elektronowy czynnik napięcia na 1350 V. Analizę przeprowadzono od 39 do 400 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:20. Program analizy: a) 80°C przez 0 min, b) tempo 5.0°C na min do uzyskania 200°C, c) tempo 25°C na min do uzyskania 280°C i trzymane przez 5 min. Cały cykl programu trwa 32.2 minuty. Temperatura iniektora wynosiła 200°C, a detektora 300°C.
Place of creation: Wrocław
Creation time: 2017
Resource language: Polish
License CC BY-ND-NC 4.0
Technical information Submitter: Anna Żołnierczyk
Availability date: 03-06-2019
Collections Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Citation

Copied

Antoni Szumny. Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.

Similar resources

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe alfa-bulnesene z olejku z paczuli

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe chrysanthone z olejku z hyzopu lekarskiego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej mikrofalowo-próżniowo 360W powtórzenie1

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

See more