ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/19556Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/19556Metadane zasobu
Tytuł |
Widmo masowe beta-ocymenu z olejku grejpfrutowego |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
GC-MS (gas chromatography – mass spectrometry) – metoda łącząca chromatografię gazową i spektrometrię mas. Polega na rozdziale analizowanej mieszaniny i rejestrację widm masowych składników, dzięki czemu można je zidentyfikować. Odznacza się wysoką efektywnością w identyfikacji i oznaczaniu śladowych ilości lotnych związków organicznych. Pojedyncze związki ulegają jonizacji i rozpadają się na naładowane fragmenty, powstaje jon molekularny o masie cząsteczkowej praktycznie równej masie cząsteczkowej badanego związku. Ulega on dalszemu rozpadowi - fragmentacji – otrzymuje się zestaw jonów o różnym stosunku masy do ładunku, charakterystycznych dla danego związku – widmo masowe. Widma masowe przedstawiane są najczęściej w układzie współrzędnych gdzie na osi rzędnej umieszcza się intensywność (najczęściej względną) a na osi odciętych wartość m/z. Widma masowe tego samego związku otrzymane są na tyle podobne, że możliwe jest użycie przy identyfikacji biblioteki widm - zdygitalizowanych widm masowych związków, które porównywane są z otrzymanym widmem. Można w ten sposób zidentyfikować nieznane substancje, na przykład składniki olejków zapachowych. (Polski) Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz. |
Słowa kluczowe | "widmo masowe"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl, "związki zapachowe"@pl, "olejki eteryczne"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: analiza chemiczna
Przynależność biologiczna: Grejpfrut (Citrus paradisi) Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-5 (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 20:1, temperatura dozownika: 250°C, temperatura kolumny: 60°C (3 min) do 120°C (narost 3°C/min) , do 300°C (narost 15°C/min, 2 min) , gaz nośny hel (1 mL/min). Czas analizy 37 minut. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2017 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 30-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe kopaenu z olejku imbirowego
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Mącznik młynarek (larwy)/smak owadów
Anna Żołnierczyk, Sylwia Marczak, Adrian Kulik, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Widmo masowe aldehydu orto-metoksycynamonowego z olejku cynamonowego
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy
Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)