ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/41974Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/41974Metadane zasobu
Tytuł |
Izolacja oraz identyfikacja witamin - witamina E. Laboratorium |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj
Partner: Politechnika Wrocławska |
Opis |
Materiał opisuje ćwiczenie oznaczania zawartości α-tokoferolu (witaminy E) w produktach spożywczych i farmaceutycznych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Witamina E stanowi grupę organicznych związków chemicznych, do których należą tokoferole (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta) i tokotrienole (alfa i inne). Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, pochodzenia roślinnego. Największe znaczenie posiada α-tokoferol. Witamina E traci swoje biologiczne właściwości pod wpływem tlenu, nadtlenków, metali ciężkich, żelaza oraz zjełczałych tłuszczów. Witamina E dzięki właściwości antyoksydacyjnej zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz zmniejsza nasilenie procesów kancerogenezy. Spowalnia również ogólnoustrojowe procesy starzenia się organizmu, których przejawem jest m.in. spadek odporności i płodności organizmu. Zmniejszenie ogólnej liczby wolnych rodników w komórkach przedłuża czas ich życia oraz zwiększa stężenie tlenu wewnątrzkomórkowego. (Polski) |
Słowa kluczowe | "Witamina E"@pl, "Witaminy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
materiał dydaktyczny Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018) Grupa docelowa: studenci, ogół społeczeństwa, naukowcy, nauczyciele Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2019 Liczba stron: 9 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Jadwiga Soloducho Data udostępnienia: 16-05-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Politechniki Wrocławskiej, Kolekcja e-Learning PWr |
Podobne zasoby
Medicinal Natural Products – laboratory. Aromatherapy - Coumarins - research study of vanilla
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Zagadnienie żywienia armji w świetle nauki o witaminach
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
Medicinal Natural Products – laboratory - Alkaloids, piperidine derivatives - isolation of piperine from black pepper
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Potentiometry
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, Sylwia Baluta, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)
Differential-pulse voltammetry
Joanna Cabaj, Jadwiga Sołoducho, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk chemicznych (2011)
Biosensoryka
Jadwiga Sołoducho, Joanna Cabaj, Sylwia Baluta, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki chemiczne (2018)