ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/15269

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/15269

Typ zasobu: książka

Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych
Osoby Autorzy: Przemysław Nowakowski
Partner: Politechnika Wrocławska
Opis Publikacja opisuje temat kształtowania funkcjonalno-przestrzennego kuchni domowych, ich wyposażenia technicznego oraz warunków przygotowania posiłków w relacji do postępu technicznego. Zasadnicze znaczenie dla przeprowadzonych badań miały studia oraz bazujące na nich analizy materiału bibliograficznego i ikonograficznego, stanowiące o charakterze porównawczo-analitycznym pracy. Badania miały również charakter typologiczny dla przekrojowego usystematyzowania typów budynków, pomieszczeń kuchennych i ich wyposażenia. Wykorzystano również studia przypadku dotyczące najbardziej znaczących obiektów technicznych. Publikacja zawiera również analizę krytyczną niektórych (zwłaszcza dawnych) rozwiązań technicznych, popartą materiałami bibliograficznymi. Pokazuje ona rolę postępu technicznego w poprawie ergonomicznej jakości produktów lub uzasadnia dalsze badania w celu poprawy warunków pracy w kuchni. Podsumowania rozdziałów zawierają syntezę omawianego materiału oraz uzasadnienia wniosków. (Polski)
Słowa kluczowe "architektura"@pl, "Ergonomia"@pl, "gospodarstwo domowe"@pl, "kuchnia"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk technicznych / architektura i urbanistyka (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa, naukowcy, studenci
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Czas wydania: 2015
Liczba stron: 332
ISBN: 978-83-7493-907-2
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 29478
Linki zewnętrzne
Licencja ID-NC-ND
Informacje techniczne Deponujący: Marta Kordas
Data udostępnienia: 14-06-2019
Kolekcje Kolekcja Politechniki Wrocławskiej, Kolekcja e-Biblio PWr

Cytowanie

Skopiowano

Przemysław Nowakowski. Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: ID-NC-ND, https://azon.e-science.pl/licencje/ID-NC-ND_PWr.pdf. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Zobacz więcej