ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/57411Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/57411Metadane zasobu
Tytuł |
Wyżywienie armji francuskiej obecnie i w ubiegłej wojnie |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Gustaw Szulc
Partner: Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu |
Opis |
Autor omawia problematykę związana z wyżywieniem w wojsku francuskim. Opisuje racje żywnościowe przysługujące żołnierzom, działalność kuchni wojskowych oraz sposoby ich aprowizacji. Na koniec przedstawia działalność komitetu utworzonego przez wojska alianckie podczas I wojny światowej odpowiedzialnego za program racjonalnej polityki żywnościowej. (Polski) Opis w innym języku: The author discusses the issue of nutrition in the French army. He describes the food rations that soldiers are entitled to, the military kitchens and provision methods. At the end he presents the activities of the committee, created by the allied forces during the First World War, responsible for the rational food policy program. (Angielski) |
Słowa kluczowe | "Nutritional Physiological Phenomena"@en, "Fizjologia żywienia"@pl, "Military Personnel"@en, "Wojskowi"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki o zdrowiu (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa, studenci, naukowcy Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: Lekarz Wojskowy
Numeracja: T. 5 Nr 3 Miejsce wydania: Warszawa Wydawca: wydawca nieznany Czas wydania: 1924 Od strony: 208 Do strony: 218 Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0) |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Jonko Data udostępnienia: 27-09-2021 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Nauka i kształcenie w zakresie medycyny od XVIII do połowy XX wieku |
Podobne zasoby
Jedzenie na Politechnice Wrocławskiej - sonda
wideo, Politechnika Wrocławska, materiały popularnonaukowe i inne (2011)
Kriegslehren für die Ernährung
Karl Bornstein, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)
Procentowa ocena jadłospisów dekadowych w formacjach wojskowych
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki o zdrowiu (2018)
Czerwonka w wojsku polskiem w r. 1919-1923
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
Wydatek energji żołnierza polskiego, a jego potrzeby pokarmowe
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
Ustalenie potrzeb pokarmowych organizmu
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki o zdrowiu (2018)