ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/57409

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/57409

Typ zasobu: artykuł, rozdział

Ustalenie potrzeb pokarmowych organizmu

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Ustalenie potrzeb pokarmowych organizmu
Osoby Autorzy: Gustaw Szulc
Partner: Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Opis Autor na początku artykułu opisuje sposoby obliczania zapotrzebowania pokarmowego organizmu ludzkiego. Następnie podaje wyliczenia dotyczące ilości zużywanych kalorii przez żołnierzy podczas wykonywania czynności związanych z ich służbą i wylicza ich zapotrzebowanie kaloryczne. Na koniec podaje wskazówki dotyczące żywienia żołnierzy. (Polski)
Opis w innym języku: At the beginning of this article the author describes ways of calculating the nutritional requirements of human body. Then he presents calculations regarding the number of calories burned by soldiers during their military duties, and he calculates their caloric demand. Finally, he presents nutritional tips for feeding the soldiers. (Angielski)
Słowa kluczowe "Military Personnel"@en, "Nutritional Physiological Phenomena"@en, "Nutritional Requirements"@en, "Wojskowi"@pl, "Fizjologia żywienia"@pl, "Zapotrzebowanie pokarmowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: artykuł, rozdział
Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki o zdrowiu (2018)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa, studenci, naukowcy
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Tytuł źródła: Lekarz Wojskowy
Numeracja: T. 5 Nr 2
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: wydawca nieznany
Czas wydania: 1924
Od strony: 107
Do strony: 114
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0)
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Jonko
Data udostępnienia: 22-11-2021
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Nauka i kształcenie w zakresie medycyny od XVIII do połowy XX wieku

Cytowanie

Skopiowano

Gustaw Szulc. Ustalenie potrzeb pokarmowych organizmu. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0), https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Jedzenie na Politechnice Wrocławskiej - sonda

wideo, Politechnika Wrocławska, materiały popularnonaukowe i inne (2011)

Kriegslehren für die Ernährung

Karl Bornstein, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)

Procentowa ocena jadłospisów dekadowych w formacjach wojskowych

Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki o zdrowiu (2018)

Czerwonka w wojsku polskiem w r. 1919-1923

Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)

Wydatek energji żołnierza polskiego, a jego potrzeby pokarmowe

Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)

„Psychozy reaktywne” na wojnie

Jan Nelken, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)

Zobacz więcej