ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/6166Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/6166Metadane zasobu
Tytuł |
Profil kwasów tłuszczowych łodyg kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Shiraz) uprawianego w warunkach stresu wodnego, wzbogaconego proliną Powtórzenie 2 |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Antoni Szumny, Ali Golami Zali
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Stres wywołany suszą to główny stres środowiskowy, który ma poważny wpływ na wzrost, plon, a także jakość i ilość produkcji roślinnej. Prolina jako aminokwas ma kluczową rolę w łagodzeniu stresu wywołanego suszą. W celu zbadania wpływu zewnętrznego dozowania proliny jako odpowiedź na stres wywołany brakiem wody, trzy genotypy kopru (Uromia, Shiraz i Kerman) zostały poddane dwóm systemom nawadniania (stres suszy i kontrola bezstresowa) i dwa poziomy aplikowana proliny na listowie (0 i 20 mM) w eksperymencie z doniczkami. Susza doprowadziła do znacznego spadku liczby garbników, wysokości roślin, masy ziaren, wskaźnika plonów, suchej masy nadziemnej, plonu, objętości korzeni i wydajności olejku eterycznego. Zaaplikowana zewnętrznie prolina doprowadziła do znacznego wzrostu wskaźnika plonów i ilości olejków eterycznych podczas wzrostu w stresie suszy. Zabiegi eksperymentalne nie miały wpływu na profil kwasów tłuszczowych i steroli w ziarnie i łodygach badanych roślin. Można wywnioskować, że susza hamuje wzrost i plon kopru włoskiego, ale prolina stosowana na liście pomaga w zwiększeniu plonów, ilości olejków eterycznych i łagodzeniu warunków stresu. (Polski) |
Słowa kluczowe | "Koper włoski"@pl, "Fenkuł"@pl, "Kwasy tłuszczowe"@pl, "profil kwasów tłuszczowych"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Foeniculum vulgare (Shiraz) Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-WAXplus (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 1:10, temperatura dozownika: 220°C, temperatura kolumny: 40°C (3 min) do 160°C (narost 5°C/min), do 280°C (narost 30°C/min), gaz nośny hel (1 mL/min) Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2017 Język zasobu: Angielski, Polski |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Anna Żołnierczyk Data udostępnienia: 19-03-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Antoni Szumny, Ali Golami Zali. Profil kwasów tłuszczowych łodyg kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Shiraz) uprawianego w warunkach stresu wodnego, wzbogaconego proliną Powtórzenie 2. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Uromia) uprawianego w warunkach stresu wodnego
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy
Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych łodyg kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Shiraz) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego, wzbogacanego proliną
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil związków zapachowych olejku z chili suszonej - przyprawy
Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)