REPORT A PROBLEMicon

Fields marked with an asterisk are required
*
*
*
*
captcha
I hereby confirm that I have read and accept regulations and privacy policies *

LINKS

Resource link (portal)

Resource link (repository)

https://id.e-science.pl/records/44191

Resource type: chemical analysis

Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2

View

Resource metadata

Title Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2
Persons Authors: Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Description Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.) Jest powszechnie stosowaną rośliną aromatyczną i leczniczą, której silny aromat składa się głównie z linalolu i octanu linalilu. Najcenniejsze części rośliny to kwiaty, ale liście są również obfite w składniki lotne. Jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za jego jakość jest procedura konserwacji, która zazwyczaj sprowadza się do procesu suszenia. W związku z tym podjęto próbę zweryfikowania wpływu różnych metod suszenia (suszenie konwekcyjne, suszenie mikrofalami próżniowymi i suszenie kombinowane konwekcyjne z suszeniem próżniowo-mikrofalowym) na jakość liści lawendy. Wpływ metod suszenia na surowiec zbadano przez określenie profilu lotnych składników metodą mikroekstrakcji w fazie stałej (SPME) w połączeniu z techniką GC-MS. Sprawdzono również zawartość olejków eterycznych (EO). Badanie wykazało, że optymalna metoda suszenia jest silnie uzależniona od celu produktu. W przypadku właściwości aromatyzujących najbardziej optymalną metodą jest suszenie konwekcyjne w temperaturze 60° C, natomiast najlepszym sposobem zachowania największej ilości EO jest suszenie mikrofalowo-próżniowe o mocy 480 W. (Polish)
Comments: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Keywords "lawenda"@pl, "związki zapachowe"@pl, "SPME-GC-MS"@pl, "olejki eteryczne"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl
Classification Resource type: chemical analysis
Scientific discipline: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Destination group: general public
Harmful content: No
Characteristics Analysis type: Chromatografia gazowa (GCMS)
Biological membership: Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.)
Apparatus type and working conditions: Aparat Varian CP-3800 / Saturn2000 (Varian. Wallnut Creek. CA. USA) wyposażony w kolumnę Zebron ZB-5 MSI (30 mx 0,25 mm x 0,25 µm) (Phenomenex. Shim-Pol. Polska). Temperaturę pieca GC zaprogramowano od 50 ° C do 130 ° C z szybkością 4,0 ° C. następnie do 180 ° C z szybkością 10,0 ° C, następnie do 280 ° C z szybkością 20,0 ° C. Analizę przeprowadzono od 35 do 550 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:10.
Place of creation: Wrocław
Creation time: 2017
Resource language: Polish
License CC BY-ND-NC 4.0
Technical information Submitter: Anna Żołnierczyk
Availability date: 05-06-2019
Collections Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Citation

Copied

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma. Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.

Similar resources

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 480 W (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe alfa-bulnesene z olejku z paczuli

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe chrysanthone z olejku z hyzopu lekarskiego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy

Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

See more