REPORT A PROBLEM
LINKS
Resource link (short)
http://azon.e-science.pl/zasoby/44191Resource link (repository)
https://id.e-science.pl/records/44191Resource metadata
| Title |
Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2 |
|---|---|
| Persons |
Authors:
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma
Partner: Wrocław University of Environmental and Life Sciences |
| Description |
Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.) Jest powszechnie stosowaną rośliną aromatyczną i leczniczą, której silny aromat składa się głównie z linalolu i octanu linalilu. Najcenniejsze części rośliny to kwiaty, ale liście są również obfite w składniki lotne. Jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za jego jakość jest procedura konserwacji, która zazwyczaj sprowadza się do procesu suszenia. W związku z tym podjęto próbę zweryfikowania wpływu różnych metod suszenia (suszenie konwekcyjne, suszenie mikrofalami próżniowymi i suszenie kombinowane konwekcyjne z suszeniem próżniowo-mikrofalowym) na jakość liści lawendy. Wpływ metod suszenia na surowiec zbadano przez określenie profilu lotnych składników metodą mikroekstrakcji w fazie stałej (SPME) w połączeniu z techniką GC-MS. Sprawdzono również zawartość olejków eterycznych (EO). Badanie wykazało, że optymalna metoda suszenia jest silnie uzależniona od celu produktu. W przypadku właściwości aromatyzujących najbardziej optymalną metodą jest suszenie konwekcyjne w temperaturze 60° C, natomiast najlepszym sposobem zachowania największej ilości EO jest suszenie mikrofalowo-próżniowe o mocy 480 W. (Polish) Comments: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz. |
| Keywords | "lawenda"@pl, "związki zapachowe"@pl, "SPME-GC-MS"@pl, "olejki eteryczne"@pl, "Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas"@pl |
| Classification |
Resource type:
chemical analysis Scientific discipline: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011) Destination group: general public Harmful content: No |
| Characteristics |
Analysis type: Chromatografia gazowa (GCMS)
Biological membership: Lawenda (Lavandula angustifolia Mill.) Apparatus type and working conditions: Aparat Varian CP-3800 / Saturn2000 (Varian. Wallnut Creek. CA. USA) wyposażony w kolumnę Zebron ZB-5 MSI (30 mx 0,25 mm x 0,25 µm) (Phenomenex. Shim-Pol. Polska). Temperaturę pieca GC zaprogramowano od 50 ° C do 130 ° C z szybkością 4,0 ° C. następnie do 180 ° C z szybkością 10,0 ° C, następnie do 280 ° C z szybkością 20,0 ° C. Analizę przeprowadzono od 35 do 550 m/z z elektroniczną siłą uderzenia (electronic impact, EI) 70 eV w trybie 1 skanowanie/s. Analizy przenoszone za pomocą helu użytego jako gaz nośny z tempem przepływu 1.0 mL/min i ze współczynnikiem rozdziału 1:10. Place of creation: Wrocław Creation time: 2017 Resource language: Polish |
| License | CC BY-ND-NC 4.0 |
| Technical information |
Submitter: Anna Żołnierczyk Availability date: 05-06-2019 |
| Collections | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Citation
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma. Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 60 stopniach powtórzenie 2. [chemical analysis] Available in Atlas of Open Science Resources, . License: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Date of access: DD.MM.RRRR.
Similar resources
Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 480 W (powtórzenie 2)
Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy
Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil kwasów tłuszczowych nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare genotyp Kerman) uprawianego w warunkach bez stresu wodnego
Antoni Szumny, Ali Golami Zali, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe alfa-bulnesene z olejku z paczuli
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Widmo masowe chrysanthone z olejku z hyzopu lekarskiego
Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Profil związków zapachowych olejku z oregano suszonego przyprawy
Antoni Szumny, chemical analysis, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)