ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22865Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22865Metadane zasobu
Tytuł |
Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anna Sokół-Łętowska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Celem pracy była identyfikacja, analiza ilościowa i określenie stabilności związków fenolowych, a także zbadanie aktywności przeciwutleniającej nalewek owocowych otrzymanych z owoców czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.), tarniny (Prunus spinosa L.), berberysu (Berberis vulgaris L.) i mahonii (Mahonia aquifolia (Pursch.) Nutt) oraz udoskonalenie technologii ich przygotowania. W badaniach wykazano, że wybrane surowce są zasobne w polifenole, a zwłaszcza w pochodne kwasu kawoilochinowego, które stanowiły ponad 70% związków fenolowych zawartych w surowcach i charakteryzowały się dużą stabilnością w czasie przechowywania gotowych produktów. W ekstraktach i nalewkach z owoców mahonii zidentyfikowano po raz pierwszy pochodne kwasów protokatechowego, p-kumarowego i kawowego, galaktozyd i glukozyd kwercetyny oraz ramnozydy kwercetyny i izoramnetyny. W owocach i nalewkach z berberysu, także po raz pierwszy, zidentyfikowano estry heksozowe następujących kwasów: 5’ hydroksyferulowego, sinapowego, i kawowego oraz związki z grupy flawonoli – glukozyd eriodiktiolu, ramnozydy i rutynozydy kwercetyny i kemferolu, a także ramnozo-glukozyd izoramnetyny. Ekstrakt z owoców berberysu zawierał również ester metylo-chinowy kwasu kawowego. W owocach i nalewkach z tarniny zidentyfikowano (po raz pierwszy) heksozydy i pentozydy oraz acetyloheksozyd kwercetyny. Badania nad identyfikacją tych aktywnych biologicznie związków przeprowadzono metodami chromatograficznymi i spektroskopii mas ESI-MS/MS. Wykazano w badaniach, że moc etanolu użytego do ekstrakcji owoców porzeczki i mahonii istotnie oddziaływała na jakość produktu, a mianowicie wraz ze wzrostem stężenia etanolu polepszała się skuteczność ekstrakcji polifenoli z owoców, natomiast równocześnie następowało pogorszenie smaku nalewek. Wykazano, że czas maceracji owoców w roztworze powinien wynosić co najmniej 28 dni. W procesie, który łącznie trwał dłużej aniżeli 8 tygodni, następowała częściowa degradacja związków fenolowych, a otrzymane produkty charakteryzowały się gorszą barwą. W przeprowadzonych doświadczeniach udowodniono, że zastosowanie niewielkich modyfikacji w technologii otrzymywania nalewek, polegających na kolejności dodawania alkoholu i cukru, w istotny sposób może zmieniać jakość gotowego produktu. Najmniej korzystnym wariantem był ten, w którym w pierwszym etapie owoce mieszano z cukrem i pozostawiano przez kilka dni. W tym czasie, wskutek działania enzymów własnych surowca, następowała znaczna degradacja polifenoli, co bezpośrednio przekładało się na jakość nalewek. Roztwór etanolu dodany do owoców na początku procesu prawdopodobnie powodował inaktywację enzymów i polepszał ekstrakcję. Stwierdzono, że cukier najlepiej jest dodawać po przeprowadzeniu wstępnej, trwającej przez około 4 tygodni, ekstrakcji alkoholem. Mahonia i berberys to rośliny, których liście i korzenie zawierają alkaloid berberynę i jej pochodne, mogące kumulować się w organizmie. Wykazano, że owoce nie zawierają tych związków, nie oznaczono ich również w nalewkach z owoców mahonii i berberysu. W owocach mahonii i tarniny oznaczono natomiast obecność glikozydu cyjanogennego – amigdaliny. Badane w niniejszej pracy nalewki nie zawierały jednak tego związku. Wysoka kwasowość owoców sprzyjała rozkładowi cyjanogenów. Podczas trwającej kilka tygodni ekstrakcji owoców wydzielony z amigdaliny kwas cyjanowodorowy, jako związek lotny, prawdopodobnie uwolnił się do otoczenia. W trakcie długotrwałego przechowywania nalewek wytwarzał się hydroksymetylofurfural. Znaczące jego stężenia zawierały nalewki przechowywane 60 miesięcy (od 2 mg w 100 cm3 w nalewkach z tarniny do prawie 16 mg w 100 cm3 w nalewkach z berberysu). Przedstawione wyniki doświadczeń potwierdziły tezę, że wybrane do badań owoce są zasobne w związki fenolowe i mogą stanowić cenny surowiec do wytwarzania nalewek o wysokim potencjale przeciwutleniającym, który utrzymuje się również podczas długiego przechowywania produktu. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń zaproponowano metodę wytwarzania nalewek, sprzyjającą ekstrakcji z owoców aktywnych związków, co pozwala na otrzymanie atrakcyjnych produktów. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "berberys (Berberis vulgaris L)"@pl, "czarna porzeczka (Ribes nigrum L.)"@pl, "mahonia (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt)"@pl, "tarnina (Prunus spinosa L.)"@pl, "zawartość fenoli"@pl, "nalewki"@pl, "ESI-MS/MS"@pl, "HPLC"@pl, "związki fenolowe"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2013 Liczba stron: 112 Nazwa serii: Monografie Numeracja: CLXI ISBN: 978–83–7717–133–2 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 23679 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Chromatograf cieczowy model Thermo UltiMate 3000 UHPLC
Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Rozdział i identyfikacja związków z różnych matryc
Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Pomiar stężeń anionów w wodach i ściekach
Bogna Kosyk, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)
Chromatograf cieczowy model Waters Alliance 2695
Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorem RI
Anna Sokół-Łętowska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Spadek zawartości ciał czynnych w roztworach soli alkaloidów i nalewkach farmaceutycznych po naświetlaniu światłem słonecznym i pozafijołkowem
Carl Rojahn, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki farmaceutyczne (2018)