ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22829

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22829

Typ zasobu: książka

Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.)

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.)
Osoby Autorzy: Alicja Kucharska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis W Polsce do II wojny światowej dereń jadalny był dobrze znanym krzewem sadzonym na przedmieściach miast, w parkach, przy dworach. Z jego owoców, ale także z pestek, liści i drewna czerpano wiele korzyści. Lata czterdzieste i późniejsze XX w., to czas zapomnienia o dereniu, natomiast pierwsze lata XXI w., to renesans tego atrakcyjnego, tak pod względem składu chemicznego, jak i możliwości przetwarzania, surowca. Obecnie wzrasta zainteresowanie dereniem zarówno wśród naukowców (technologów, lekarzy), jak i sadowników, przetwórców, handlowców i konsumentów. Jednakże, aby konsumenci i handlowcy byli usatysfakcjonowani, powinno się prowadzić obszerne i szczegółowe badania różnych właściwości derenia w celu zachęcenia sadowników do uprawy atrakcyjnych odmian oraz przetwórców do wytwarzania produktów dereniowych o wysokich walorach prozdrowotnych. Takie produkty można by zaklasyfikować do żywności funkcjonalnej. Z tego powodu identyfikacja, porównanie cech i ocena związków biologicznie aktywnych zawartych w owocach derenia (Cornus mas L.) dziesięciu odmian bolestraszyckich oraz analiza przemian związków aktywnych w produktach dereniowych, takich jak dżemy i nalewki podczas ich produkcji i przechowywania, były celem podjętych badań. Badania zawarte w pracy realizowano w dwóch etapach. Po pierwsze, przeprowadzono identyfikację i ocenę zawartości związków aktywnych, a także ocenę aktywności przeciwutleniającej owoców derenia właściwego odmian bolestraszyckich (aspekt poznawczy).
Po drugie, oceniono i wskazano możliwości wykorzystania owoców derenia do produkcji atrakcyjnych i cennych pod względem zawartości związków aktywnych produktów, takich jak dżemy i nalewki dereniowe (aspekt aplikacyjny). (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "Irydoidy"@pl, "Cornus mas L."@pl, "kwas loganowy"@pl, "kornuzyd"@pl, "dżemy"@pl, "nalewki"@pl, "ESI-MS/MS"@pl, "HPLC"@pl, "związki fenolowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / ogrodnictwo (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2012
Liczba stron: 139
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: CXLVIII
ISBN: 978-83-7717-096-0
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 18811
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Alicja Kucharska. Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.). [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Dereń jadalny, owoc

Anna Popów-Nowicka, kolekcja dendrologiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk biologicznych / biologia (2011)

Dereń rozłogowy 'White Gold' - dereniowate

Przemysław Bąbelewski, kolekcja dendrologiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)

Związki fenolowe w nalewkach z wybranych owoców

Anna Sokół-Łętowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Chromatograf cieczowy model Thermo UltiMate 3000 UHPLC

Antoni Szumny, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Rozdział i identyfikacja związków z różnych matryc

Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Pomiar stężeń anionów w wodach i ściekach

Bogna Kosyk, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ochrona i kształtowanie środowiska (2011)

Zobacz więcej