ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22841Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22841Metadane zasobu
Tytuł |
Zatrzymanie błon płodowych u krów w zależności od przebiegu porodu oraz zastosowania dimeru lizozymu po wyparciu płodu |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Ryszard Mordak
Współtwórcy: Wojciech Zawadzki (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Celem pracy naukowej była ocena występowania zatrzymania błon płodowych i jego dalszych skutków w zależności od przebiegu fazy wypierania płodu oraz zastosowania dimeru lizozymu. Badania przeprowadzono w czterech fermach na terenie Dolnego Śląska wolnych od chorób zakaźnych i inwazyjnych, łącznie u 355 losowo wybranych krów wieloródek, rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w wieku 4–7 lat. Krowy były utrzymywane w oddzielonych porodówkach o podobnych warunkach żywieniowych (TMR system) i utrzymania (stanowiska zaopatrzone w wiązania łańcuchowe). Zwierzęta pochodziły ze stad o podobnej wydajności mlecznej, średnio nieco powyżej 8000 litrów za laktację. Grupę doświadczalną stanowiło 196 krów, które otrzymywały wsparcie – immunokorekcję podczas porodu za pomocą dimeru lizozymu w postaci preparatu Lydium-KLP w ilości 0,01 mg/kg m.c. im., a grupę kontrolną 159 krów, które nie otrzymywały takiego wsparcia. Efektywność takiego wsparcia – immunokorekcji badana była w aspekcie występowania zatrzymania błon płodowych u krów, u których dokonywano pomocy porodowej lub nie. Dodatkowo, u wybranych zwierząt z grup doświadczalnej i kontrolnej krów, zarówno tych z zatrzymaniem błon płodowych, jak też bez zatrzymania oraz tych, którym udzielano pomocy porodowej lub nie udzielano, były pobierane próbki krwi do analiz morfologicznych w celu oznaczenia liczby erytrocytów, leukocytów, wartości hemoglobiny i hematokrytu oraz analiz biochemicznych dla białka całkowitego, albumin, glukozy, bilirubiny, mocznika, kreatyniny, GOT, GPT, fosforu nieorganicznego, magnezu, wapnia, sodu, potasu, chlorków i haptoglobiny w surowicy krwi w trzecim dniu po wyparciu płodu. Uzyskane wyniki badań laboratoryjnych z poszczególnych podgrup krów porównano statystycznie. Zatrzymanie błon płodowych było związane z istotnie wyższą aktywnością GOT i GPT oraz wyższym stężeniem białka całkowitego haptoglobiny, a także istotnie niższymi stężeniami albumin i kreatyniny badanymi w surowicy krwi u krów w trzeciej dobie po wyparciu płodu niezależnie od tego, czy udzielano im pomocy porodowej. Stwierdzono także, iż iniekcja dimeru lizozymu nie miała wpływu na morfologiczne i biochemiczne wskaźniki krwi pobranej od krów w trzecim dniu po wyparciu płodu. Zastosowanie zaproponowanej formuły immunomodulacji w relacji do występowania zatrzymania błon płodowych okazało się istotnie korzystne dla wszystkich krów, a szczególnie dla tych, którym udzielano pomocy porodowej. Pomoc porodowa w dużym stopniu sprzyjała powstawaniu przypadków zatrzymania błon płodowych u badanych zwierząt. Pomoc porodowa udzielana krowom nie miała wpływu na ich poziom brakowania, jak też na ich późniejsze wskaźniki rozrodu. Zatrzymanie błon płodowych u krów istotnie wpływało na wzrost poziomu brakowania oraz obniżenie ich późniejszej płodności i wskaźników rozrodu. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "Zapobieganie"@pl, "dimer lizozymu"@pl, "Zatrzymanie łożyska"@pl, "Poród"@pl, "krowy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2011 Liczba stron: 79 Nazwa serii: Monografie Numeracja: CXVII ISBN: 978-83-7717-034-2 Język zasobu: Polski Zasięg geograficzny zasobu: "Dolny Śląsk" Identyfikatory: OAI: 13419 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 30-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Ryszard Mordak. Zatrzymanie błon płodowych u krów w zależności od przebiegu porodu oraz zastosowania dimeru lizozymu po wyparciu płodu. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej - na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 3)
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Andrzej Zachwieja, Józef Sowiński, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w płynie żwaczowym krowy – wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany ziarnowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)