ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/40003Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/40003Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1. |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS (czas fermentacji in vitro 12 h) - (Owca 1) (Polski) Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Słowa kluczowe | "fermentacja in vitro"@pl, "CH4"@pl, "Owca"@pl, "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem pracy było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu, na zmianę poziomu produkcji metanu w treści żwacza owiec w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano suszony wywar z kukurydzy DDGS. Pobraną treść żwacza, wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 12-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem FID. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2014 Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Ewa Pecka-Kiełb Data udostępnienia: 14-05-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja. Wpływ zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1.. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h . Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany ziarnowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)