ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/28932

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/28932

Typ zasobu: analiza chemiczna

Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 0 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 0 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza po dodaniu kiszonki z kukurydzy (czas fermentacji in vitro 0 h) (Krowa 3) (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "lotne kwasy tłuszczowe"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "kiszonka z kukurydzy"@pl, "krowy"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem pracy była analiza wpływu kiszonki z kukurydzy na profil fermentacji w treści żwacza krów. Badania przeprowadzono w stadzie bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR na bazie kiszonki z kukurydzy. Treść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną Agilent J & W DB-WAX z helem jako gazem nośnym (szybkość przepływu 25 ml / min), celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izobutanowego, butanowego, izowalerianowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Pecka-Kiełb
Data udostępnienia: 01-02-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska. Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 0 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w okrężnicy dzika – wynik 8

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Jolanta Bujok, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w okrężnicy dzika – wynik 7

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej