ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22041

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22041

Typ zasobu: analiza chemiczna

Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza po dodaniu DDGS-u (czas fermentacji 24 h) . (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "krowy"@pl, "lotne kwasy tłuszczowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS), na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu krów w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. Treść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 24-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną DB-23 z helem jako gazem nośnym (szybkość przepływu 25 ml / min), celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2013
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Marcin Nowak
Data udostępnienia: 12-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja. Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w okrężnicy dzika – wynik 8

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Jolanta Bujok, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej