ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22036

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22036

Typ zasobu: analiza chemiczna

Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS (czas fermentacji 24 h) . (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "Owce"@pl, "metanogeneza"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu, na zmianę profilu fermentacji w żwaczu owiec w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano suszony wywar z kukurydzy DDGS. Pobraną treść żwacza, wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 24-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji uzyskany roztwór odwirowano i dodano do niego kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Próbkę płynnej treści poddano analizie przy użyciu chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem FID celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego, heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w analizowanych próbach przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2014
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Marcin Nowak
Data udostępnienia: 27-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel. Wpływ zastosowania dodatku DDGS - u na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 24 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej