ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22039Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22039Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ zastosowania dodatku DDGS na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 2) |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza krów po dodaniu DDGS (czas fermentacji 8 h, krowa 2) . (Polski) Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Słowa kluczowe | "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "metanogeneza"@pl, "krowy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS), na poziom produkcji metanu w żwaczu krów w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. Treść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g DDGS-u. Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem TCD oraz FID. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2013 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Marcin Nowak Data udostępnienia: 12-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja. Wpływ zastosowania dodatku DDGS na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 2). [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Poziom produkcji metanu w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1.
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z żyta na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h . Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 2
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)