ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22034

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22034

Typ zasobu: analiza chemiczna

Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (owca 1)

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (owca 1)
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec po dodaniu DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej (czas fermentacji 8 h, owca 1) . (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "Owce"@pl, "metanogeneza"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu zastosowania suszonego wywaru z kukurydzy jako substytutu paszy treściwej, na zmiany profilu fermentacji w żwaczu owiec w warunkach in vitro. Materiał do badań stanowiła próba treści żwacza owcy rasy Merynos Polski, pobrana przez przetokę do żwaczową godzinę po porannym karmieniu zwierzęcia. Jako dodatek do inkubowanej treści żwacza zastosowano komercyjną paszę treściwą dla owiec z wprowadzonym suszonym wywarem z kukurydzy DDGS w ilości odpowiadającej zawartości 20% w suchej masie paszy treściwej. Pobrana treść żwacza, został wymieszana z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:3 i poddana homogenizacji. Następnie odmierzono 20 ml treści do buteleczki „serum bottles” o pojemności 125 ml i dodano 1 g uzyskanego substratu. Buteleczkę wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej i zamknięto szczelnie przy pomocy kapslownicy. Próby poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji w „serum bottles” zostało zmierzone nadciśnienie wytworzone przez gazy powstałe w wyniku fermentacji. Uzyskany gaz został poddany analizie w celu oznaczenia zawartości metanu z zastosowaniem chromatografu gazowego (Agilent Technologies 7890A GC System, USA) z detektorem TCD oraz FID.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2014
Język zasobu: Polski
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Marcin Nowak
Data udostępnienia: 12-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, Olga Michel. Wpływ zastosowania dodatku DDGS, 20% w suchej masie paszy treściwej, na poziom produkcji metanu w treści żwacza owiec – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (owca 1). [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy świniodzika – wynik 4

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Jolanta Bujok, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej