ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22903

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22903

Typ zasobu: książka

Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu
Osoby Autorzy: Agnieszka Tajner-Czopek
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Celem pracy było ustalenie wpływu surowca i zastosowanych zabiegów technologicznych w procesie otrzymywania frytek na ich barwę, konsystencję oraz zawartość tłuszczu i akrylamidu.
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że ziemniaki odmiany „Innovator” zawierały najmniej cukrów redukujących w bulwach oraz gromadziły o około 55% mniej cukrów po przechowywaniu w temperaturze 4°C niż odmiany „Felsina” i „Santana”. Potwierdzono istotną zależność pomiędzy barwą frytek a ilością wytworzonego akrylamidu. Frytki sporządzone z ziemniaków odmiany „Innovator” miały najlepszą barwę oraz najniższą zawartość AA (o około 27% mniej w półprodukcie i o około 60% mniej w gotowych frytkach) w porównaniu z frytkami z pozostałych odmian. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "ziemniaki"@pl, "zabiegi technologiczne"@pl, "frytki"@pl, "akrylamid"@pl, "zawartość tłuszczu"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2011
Liczba stron: 86
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: CXX
ISBN: 978–83–7717–042–7
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 19216
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 30-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Agnieszka Tajner-Czopek. Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

WPŁYW HERBICYDÓW STOSOWANYCH W UPRAWIE ZIEMNIAKA NA NIEKTÓRE WŁAŚCIWOŚCI SKROBI. CZĘŚĆ III

Wacław Leszczyński, Grażyna Lisińska, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)

Urządzenie do czyszczenia roślin okopowych - foto 360

Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)

Mleko krakowskie

Antoni Wróblewski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)

Oznaczanie i identyfikacja związków

Agnieszka Kita, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej