ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22903Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22903Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Agnieszka Tajner-Czopek
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Celem pracy było ustalenie wpływu surowca i zastosowanych zabiegów technologicznych w procesie otrzymywania frytek na ich barwę, konsystencję oraz zawartość tłuszczu i akrylamidu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że ziemniaki odmiany „Innovator” zawierały najmniej cukrów redukujących w bulwach oraz gromadziły o około 55% mniej cukrów po przechowywaniu w temperaturze 4°C niż odmiany „Felsina” i „Santana”. Potwierdzono istotną zależność pomiędzy barwą frytek a ilością wytworzonego akrylamidu. Frytki sporządzone z ziemniaków odmiany „Innovator” miały najlepszą barwę oraz najniższą zawartość AA (o około 27% mniej w półprodukcie i o około 60% mniej w gotowych frytkach) w porównaniu z frytkami z pozostałych odmian. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "ziemniaki"@pl, "zabiegi technologiczne"@pl, "frytki"@pl, "akrylamid"@pl, "zawartość tłuszczu"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2011 Liczba stron: 86 Nazwa serii: Monografie Numeracja: CXX ISBN: 978–83–7717–042–7 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 19216 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 30-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Agnieszka Tajner-Czopek. Wpływ zabiegów technologicznych na właściwości frytek ziemniaczanych i zawartość akrylamidu. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nr 548. Biologia i Hodowla Zwierząt LIV
czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk biologicznych (2011)
WPŁYW HERBICYDÓW STOSOWANYCH W UPRAWIE ZIEMNIAKA NA NIEKTÓRE WŁAŚCIWOŚCI SKROBI. CZĘŚĆ III
Wacław Leszczyński, Grażyna Lisińska, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)
Urządzenie do czyszczenia roślin okopowych - foto 360
Sylwia Marczak, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Mleko krakowskie
Antoni Wróblewski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)
Oznaczanie i identyfikacja związków
Agnieszka Kita, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Kurze Anweisung aus Kartoffeln viel und guten Branntwein, Essig und Likör zu gewinnen : ertheilt und durch 2 Kupfertafeln erläutert
Nikolaus Müller, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)