ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/50713Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/50713Metadane zasobu
Tytuł |
WPŁYW WARUNKÓW GLEBOWYCH ORAZ NIEKTÓRYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH NA CECHY MORFOLOGICZNE ROŚLIN I WYSOKOŚĆ PLONÓW NASION FACELII BŁĘKITNEJ (Phacelia tanacetifolia Benth.) |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Józef Sowiński
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W latach 1990-1992 w RZD Pawłowice k. Wrocławia przeprowadzono dwie serie doświadczeń polowych z facelią błękitną uprawianą na nasiona. W okresie wegetacji ubytki roślin były zależne od obsady po wschodach, jednocześnie nastąpiła samoregulacja zagęszczenia. Liczba roślin przed zbiorem stanowiła jedynie od 29,3 do 43,5% obsady teoretycznej. Cechy morfologiczne roślin oraz wysokość plonów nasion były silnie różnicowana przez badane czynniki. Najwyższe plony uzyskano na kompleksie pszennym dobrym oraz w I terminie siewu nasion. Wykazano również silną korelację pomiędzy liczbą kwiatów i owoców na jednostce powierzchni a plonem nasion. (Polski) |
Słowa kluczowe | "plon nasion"@pl, "cechy morfologiczne"@pl, "facelia błękitna"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 316. ROLNICTWO LXX
Numeracja: Nr 316, LXX Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Akademia Rolnicza we Wrocławiu Czas wydania: 1997 Od strony: 219 Do strony: 232 Język zasobu: Polski Zasięg czasowy zasobu: 1990-1992 |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 10-09-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Józef Sowiński. WPŁYW WARUNKÓW GLEBOWYCH ORAZ NIEKTÓRYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH NA CECHY MORFOLOGICZNE ROŚLIN I WYSOKOŚĆ PLONÓW NASION FACELII BŁĘKITNEJ (Phacelia tanacetifolia Benth.). [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej - na poziom produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h (rozcieńczenie czterokrotne). Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A (krowa 3)
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Andrzej Zachwieja, Józef Sowiński, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany ziarnowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 8 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 2
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z kukurydzy na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 2
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)