ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/56449Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/56449Metadane zasobu
Tytuł |
Wpływ pokarmu przetłuszczonego na czynności narządu trawienia i spalania ustrojowe |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Edmund Biernacki
Partner: Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu |
Opis |
Artykuł przedstawia wyniki badania doświadczalnego na zwierzętach dotyczącego wpływu pokarmu z duża ilością tłuszczu na organizm psa. Autor zbadał na ile taki rodzaj karmienia prowadzi do upośledzenia różnych czynności narządu trawienia oraz jak wpływa na przyswajanie środków pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Zbadał także jego wpływ na spalanie białka w ustroju. (Polski) Opis w innym języku: The article presents animal testing results concerning the effects of food rich in fat on the dog’s body. Author explored how this type of feeding can cause the dysfunctions of the digestive system and how it can affect the absorption of food in the gastrointestinal tract. He also tested the impact of food rich in fat on burning the proteins inside the body. (Angielski) |
Słowa kluczowe | "Animal Experimentation"@en, "Nutritional Physiological Phenomena"@en, "Fats"@en, "Doświadczenia na zwierzętach"@pl, "Fizjologia żywienia"@pl, "Tłuszcze"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa, studenci, naukowcy Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: Lwowski Tygodnik Lekarski
Numeracja: R. 2 Nr 18 Miejsce wydania: Lwów Wydawca: wydawca nieznany Czas wydania: 1907 Od strony: 209 Do strony: 211 Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0) |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Jonko Data udostępnienia: 05-08-2021 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Nauka i kształcenie w zakresie medycyny od XVIII do połowy XX wieku |
Cytowanie
Edmund Biernacki. Wpływ pokarmu przetłuszczonego na czynności narządu trawienia i spalania ustrojowe. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0), https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Zagadnienie żywienia armji w świetle nauki o witaminach
Gustaw Szulc, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
O działaniu kokainy na serce
Jan Prus, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)
Jedzenie na Politechnice Wrocławskiej - sonda
wideo, Politechnika Wrocławska, materiały popularnonaukowe i inne (2011)
Kriegslehren für die Ernährung
Karl Bornstein, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)
Biologiczne oznaczanie dobroci leków. [Cz. 2]
artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk farmaceutycznych (2011)
O działaniu fizyologicznem jadu błoniczego. [Cz. 1]
Jan Pruszyński, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)