ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/50924Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/50924Metadane zasobu
Tytuł |
WPŁYW METODY UPRAWY NA PLONOWANIE I ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W CZĘŚCIACH WSKAŹNIKOWYCH POMIDORA SZKLARNIOWEGO |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Anita Biesiada
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W przeprowadzonym w latach 1983-1986 doświadczeniu z pomidorem szklarniowym porównywano wpływ uprawy metoda torfowo-wodna, na podłożu ze słomy oraz w nieodkażonym gruncie szklarni z rozsady szczepionej na podkładce KVFNTm, na wczesność plonowania i wysokość uzyskanego plonu owoców. Pomidory z rozsady szczepionej uprawiano w cyklu przedłużonym, w okresie od stycznia do listopada, natomiast przy pozostałych technologiach produkcji stosowano dwa odrębne nasadzenia na zbiór wiosenny i jesienny. W ostatnich dwóch latach badań przeprowadzona została ocena zawartości N-NO3, P, K, Ca i Mg w ogonkach i nerwach głównych liści pobieranych do analiz w miesięcznych odstępach czasu. Wyniki przeprowadzonych badań dowiodły, że pomidory z rozsady szczepionej rozpoczynały plonowanie o 5-14 dni później niż przy pozostałych technologiach produkcji, wydały jednak najwyższy plon handlowy w skali całego roku, a owoce zebrane w okresie do końca czerwca charakteryzowały się najwyższą masą jednostkową. Przy uprawie metod;) torfowo-wodną stwierdzono najwyższy plon wczesny owoców oraz istotnie wyższy niż w uprawie na słomie plon handlowy zarówno w cyklu wiosennym, jak i jesiennym. Rośliny szczepione na podkładce KVFNTm odznaczały się wyższą zawartością N-NO3, Ca i Mg w częściach wskaźnikowych pobieranych do analiz w pierwszej części okresu wegetacji. Istotne różnice w pobieraniu składników pokarmowych stwierdzono również między pozostałymi badanymi metodami uprawy pomidora szklarniowego. (Polski) Uwagi: Artykuł w j. angielskim. Tytuł w j. angielskim THE EFFECT OF THE GROWING METHODS ON YIELD OF FRUITS AND CONTENT OF MINERAL ELEMENTS IN LEAF PETIOLES OF GREENHOUSE TOMATO PLANTS |
Słowa kluczowe | "składniki mineralne"@pl, "uprawa"@pl, "plonowanie"@pl, "pomidor"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 238. ROLNICTWO LX
Numeracja: Nr 238, LX Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Akademia Rolnicza we Wrocławiu Czas wydania: 1994 Od strony: 9 Do strony: 18 Język zasobu: Angielski, Polski Zasięg czasowy zasobu: 1983-1986 |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 10-09-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Anita Biesiada. WPŁYW METODY UPRAWY NA PLONOWANIE I ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W CZĘŚCIACH WSKAŹNIKOWYCH POMIDORA SZKLARNIOWEGO. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Przydatność podkładki karłowej PUMISELECT® w uprawie brzoskwini
Adam Szewczuk, Ewelina Gudarowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ogrodnictwo (2011)
Pszenica i jej uprawa
Stanisław Neubauer, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)
WPŁYW ILOŚCI WYSIEWU NA ROZWÓJ I PLONOWANIE KILKU ODMIAN GROCHU JADALNEGO
Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)
WPŁYW TERMINU SIEWU NA ROZWÓJ I PLONOWANIE KILKU ODMIAN BOBIKU
Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)
Wał Campbella - fotografia poglądowa
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na rozwój i cechy jakościowe plonu odmian rzepaku jarego
Władysław Malarz, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / agronomia (2011)