ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/47431Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/47431Metadane zasobu
Tytuł |
WARTOŚĆ NAWOZOWA SŁOMY PSZENICY I RZEPAKU OZIMEGO Wariant tytułu: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 409. ROLNICTWO LXXVIII |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
W latach 1998-2000 w RZD Pawłowice przeprowadzono dwie serie doświadczeń polowych i laboratoryjnych nad wartością nawozową słomy pszenicy i rzepaku ozimego. W serii I nawożono rzepak ozimy Silvia słomą pszenicy ozimej Kobra. Założono dwa niezależne, dwuczynnikowe, doświadczenia w układzie „split-plot” w czterech powtórzeniach. W pierwszym badanymi czynnikami były - nawożenie: I - słomą (a - kontrola bez słomy; b - przyorana słoma) i II - wapniem - 0, 0,5, 1,0 i 1,5 (Ca t/ha). W drugim czynnik I był taki sam jak w pierwszym doświadczeniu, a II czynnikiem było nawożenie azotem - 0, 25, 50 i 75 (N kg/ha). W serii II nawożono pszenicę ozimą Kobra słomą rzepaku ozimego Silvia, a układ doświadczeń był taki jak w serii I. Masa wprowadzonych do gleby resztek pożniwnych pochodzących z korzeni i ścierni pszenicy ozimej wynosiła około 27%, a nagromadzonych makroskładników - od 22 do 29% łącznej masy korzeni + ścierni + słomy, która wynosiła średnio 7,6 t/ha. Natomiast masa korzeni i ścierni rzepaku ozimego wynosiła około 30%, a nagromadzonych makroskładników od 26 do 29% łącznej masy korzeni + ścierni + słomy, która wynosiła średnio 9,7 t/ha. Badane czynniki agrotechniczne nie wywarły wyraźnego wpływu na kształtowanie się długości poszczególnych faz rozwojowych rzepaku i pszenicy ozimej. Rzepak ozimy uprawiany w stanowisku po zaoranej słomie pszenicy ozimej, w stosunku do obiektu bez słomy, słabiej rozwijał się jesienią, zawiązywał o 12% więcej łuszczyn na roślinie i miał wyższe o 10% plony nasion i tłuszczu surowego. Pszenica ozima uprawiana w stanowisku po zaoranej słomie rzepaku ozimego, w stosunku do obiektów bez słomy, miała niższą o 5% liczbę ziaren w kłosie, a plony ziarna o 4,3%. (Polski) |
Słowa kluczowe | "słoma"@pl, "nawożenie"@pl, "plon"@pl, "rozwój"@pl, "pszenica ozima"@pl, "rzepak ozimy"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: Dziedzina nauk rolniczych (2018) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII ROLNICZEJ WE WROCŁAWIU Nr 409. ROLNICTWO LXXVIII
Numeracja: Nr 409, LXXVIII Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Akademia Rolnicza we Wrocławiu Czas wydania: 2001 Od strony: 7 Do strony: 73 Język zasobu: Polski Zasięg czasowy zasobu: 1998-2000 |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 05-08-2019 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz. WARTOŚĆ NAWOZOWA SŁOMY PSZENICY I RZEPAKU OZIMEGO. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
WPŁYW TERMINU ZBIORU I SPOSOBU OMŁOTU NA DYNAMIKĘ ZMIAN W DOJRZEWAJĄCYCH ROŚLINACH DWU MORFOTYPÓW GROCHU CZĘŚĆ I. ROZWÓJ ROŚLIN I GROMADZENIE SUCHEJ MASY
Zofia Jasińska, Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
Przydatność podkładki karłowej PUMISELECT® w uprawie brzoskwini
Adam Szewczuk, Ewelina Gudarowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / ogrodnictwo (2011)
Triticum aestivum L. cult. euforia (kłos) - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia 360
Sylwia Gil, 3D, foto360, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych / nauki biologiczne (2018)
WPŁYW DOLISTNEGO NAWOŻENIA MOLIBDENEM NA PLONOWANIE ODMIAN GROCHU
Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / rolnictwo i ogrodnictwo (2018)
WYDAJNOŚĆ NEKTAROWA RZEPAKU OZIMEGO W WOJ. WROCŁAWSKIM
Jan Nowakowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)
WPŁYW ILOŚCI WYSIEWU NA ROZWÓJ I PLONOWANIE KILKU ODMIAN GROCHU JADALNEGO
Andrzej Kotecki, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych (2018)