ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22855

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22855

Typ zasobu: książka

Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych
Osoby Autorzy: Joanna Wyka
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Na stan odżywienia człowieka wpływa wiele czynników, z których sposobowi żywienia przypisuje się kluczową rolę. Przyjmowanie pokarmów determinują m.in.: zwyczaje i nawyki żywieniowe, poziom wiedzy o żywności i żywieniu, a także stosowanie używek, jak palenie tytoniu lub picie alkoholu. Nieprawidłowy sposób żywienia stanowi podstawowy czynnik ryzyka w etiologii żywieniowozależnych chorób, nazywanych przewlekłymi niezakaźnymi chorobami metabolicznymi. Choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza stanowią w 70% przyczynę zgonów wśród populacji dorosłych osób w Polsce i przyczyniają się do wydatnego skrócenia długości życia. Pozostałe determinanty złego stanu odżywienia, jak m.in: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, styl życia pośrednio warunkują pobieranie żywności, a przez to stan odżywienia. Określenie wpływu ww. czynników na stan odżywienia ludzi starszych i poznanie współzależności pomiędzy nimi były przedmiotem niniejszych badań. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenia w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "parametry antropometryczne"@pl, "Stan odżywienia"@pl, "styl życia"@pl, "dzienne racje żywieniowe"@pl, "Sposób żywienia"@pl, "Żywienie człowieka"@pl, "parametry biochemiczne"@pl, "zdrowotność"@pl, "ludzie starsi"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2009
Liczba stron: 161
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: LXXXV
ISBN: 978-83-60574-87-4
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 18996
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Joanna Wyka. Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Wegetarianizm

wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Doświadczenie eksperckie - Iwona Wierzbicka-Damska

ekspert, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, dziedzina nauk o kulturze fizycznej (2011)

Niezwykły przypadek porodu bliźniąt (coeliopygopagus tripus, zroślak brzuszno-pośladkowy trójnogi)

Kazimierz Łokczewski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu (2018)

Acta Scientiarum Polonorum. Medicina Veterinaria 6 (4) 2007

czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej