ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22855Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22855Metadane zasobu
Tytuł |
Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Joanna Wyka
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Na stan odżywienia człowieka wpływa wiele czynników, z których sposobowi żywienia przypisuje się kluczową rolę. Przyjmowanie pokarmów determinują m.in.: zwyczaje i nawyki żywieniowe, poziom wiedzy o żywności i żywieniu, a także stosowanie używek, jak palenie tytoniu lub picie alkoholu. Nieprawidłowy sposób żywienia stanowi podstawowy czynnik ryzyka w etiologii żywieniowozależnych chorób, nazywanych przewlekłymi niezakaźnymi chorobami metabolicznymi. Choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza stanowią w 70% przyczynę zgonów wśród populacji dorosłych osób w Polsce i przyczyniają się do wydatnego skrócenia długości życia. Pozostałe determinanty złego stanu odżywienia, jak m.in: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, styl życia pośrednio warunkują pobieranie żywności, a przez to stan odżywienia. Określenie wpływu ww. czynników na stan odżywienia ludzi starszych i poznanie współzależności pomiędzy nimi były przedmiotem niniejszych badań. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenia w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "parametry antropometryczne"@pl, "Stan odżywienia"@pl, "styl życia"@pl, "dzienne racje żywieniowe"@pl, "Sposób żywienia"@pl, "Żywienie człowieka"@pl, "parametry biochemiczne"@pl, "zdrowotność"@pl, "ludzie starsi"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2009 Liczba stron: 161 Nazwa serii: Monografie Numeracja: LXXXV ISBN: 978-83-60574-87-4 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 18996 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Joanna Wyka. Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wegetarianizm
wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Doświadczenie eksperckie - Iwona Wierzbicka-Damska
ekspert, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, dziedzina nauk o kulturze fizycznej (2011)
Podstawy biometeorologii. Wpływ zmiennych czynników pogodowych i klimatycznych na organizmy ludzi i zwierząt
Adam Roman, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk biologicznych (2011)
Niezwykły przypadek porodu bliźniąt (coeliopygopagus tripus, zroślak brzuszno-pośladkowy trójnogi)
Kazimierz Łokczewski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu (2018)
Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain, Wrocław 19-20 September 2011
książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Acta Scientiarum Polonorum. Medicina Veterinaria 6 (4) 2007
czasopismo, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)