ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/30090

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/30090

Typ zasobu: książka

Środowiskowe uwarunkowanie cech mleczności w stadzie bydła rasy czerwono-białej użytkowanego systemem alkierzowo-pastwiskowym w rejonie Podsudecia

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Środowiskowe uwarunkowanie cech mleczności w stadzie bydła rasy czerwono-białej użytkowanego systemem alkierzowo-pastwiskowym w rejonie Podsudecia
Osoby Autorzy: Roman Kwaśnicki
Współtwórcy: Krystyn Chudoba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Celem niniejszej pracy jest określenie uwarunkowanych czynnikami środowiska hodowlanego cech mleczności w stadzie bydła rasy czerwono-białej (czb), użytkowanego systemem alkierzowo-pastwiskowym w rejonie Podsudecia, na przykładzie stada bydła mlecznego rasy czerwono-białej, hodowanego przez wielopokoleniową rodzinę Ditterla w Przedwojowie, prowadzącej hodowlę bydła tej rasy od 1927 roku, w powiecie Kamienna Góra na Dolnym Śląsku. Cel główny zrealizowany został w 8 celach cząstkowych:
1. Ocena cech mleczności w kolejnych fazach laktacji, sezonach roku i latach badań.
2. Porównanie cech mleczności krów pierwiastek i wieloródek.
3. Analiza wpływu udoju porannego i wieczornego oraz kolejnego sezonu wycielenia na cechy mleczności krów.
4. Ocena cech mleczności krów w średnio ważonych próbach dziennych, ze szczególnym wyróżnieniem zawartości liczby bakterii i komórek somatycznych oraz mocznika.
5. Próba określenia przydatności mleka do produkcji serowarskiej.
6. Próba identyfikacji i ocena komórek somatycznych oraz bakterii w wybranych próbach mleka pod mikroskopem świetlnym i SEM.
7. Termowizyjna analiza porównawcza temperatury skóry w wybranych punktach.
8. Ocena stada krów rasy czerwono-białej w gospodarstwie rodzinnym Ditterla w aspekcie środowiskowego uwarunkowania cech mleczności i uzyskanego postępu produkcyjnego. (Polski)
Uwagi: Rozprawa zawiera streszczenie w j. angielskim.
Słowa kluczowe "chów i hodowla bydła"@pl, "bydło mleczne"@pl, "żywienie bydła"@pl, "jakość mleka"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2007
Liczba stron: 159
Nazwa serii: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Numeracja: NR 550, ROZPRAWY CCXLV
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 19303
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 23-05-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Roman Kwaśnicki. Środowiskowe uwarunkowanie cech mleczności w stadzie bydła rasy czerwono-białej użytkowanego systemem alkierzowo-pastwiskowym w rejonie Podsudecia. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

karta krowy mięsnej PL005097594968

Wojciech Doniek, inny dokument, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

karta krowy mięsnej PL005399626992

Agnieszka Frydrych-Gierszewska, inny dokument, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

karta krowy mięsnej PL005127063440

Wojciech Doniek, inny dokument, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

ANALIZA WPŁYWU POLIMORFICZNEGO UKŁADU TRANSFERYN SUROWICY KRWI NA CECHY MLECZNOŚCI BYDŁA

Krystyn Chudoba, artykuł, rozdział, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

karta krowy mięsnej PL005250303413

Agnieszka Frydrych-Gierszewska, inny dokument, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

karta krowy mięsnej PL005044048841

Wojciech Doniek, inny dokument, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / zootechnika (2011)

Zobacz więcej