ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

Typ zasobu: analiza chemiczna

Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w płynie żwaczowym krowy – wynik 5

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w płynie żwaczowym krowy – wynik 5
Osoby Autorzy: Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza po dodaniu suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) -czas fermentacji in vitro 8 h (Krowa 4) (Polski)
Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt
Słowa kluczowe "suszony wywar z kukurydzy DDGS"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "lotne kwasy tłuszczowe"@pl, "krowy"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Celem pracy była analiza wpływu suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS) na profil fermentacji w treści żwacza krów- badania in vitro. Badania przeprowadzono w stadzie bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Zwierzęta utrzymywane były w systemie wolnostanowiskowym i żywione TMR. Treść żwacza została pobrana od krowy, dwie godziny po porannym żywieniu TMR, przy użyciu sondy. Po pobraniu, treść żwacza wymieszano z buforem (McDougall 1948) w stosunku 1:2 i poddano homogenizacji. Następnie odmierzono 80 ml zhomogenizowanej treści do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich) i dodano 1 g substratu (suszony wywar z kukurydzy). Buteleczkę wysycono CO2 i poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji do próbki płynnej treści dodano kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Następnie treść została poddana analizie przy użyciu chromatografu gazowego z detektorem FID i kolumną Agilent J & W DB-23 z helem jako gazem nośnym (szybkość przepływu 25 ml / min), celem oznaczenia ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego, heksanowego i heptanowego. Identyfikacja oraz poziom lotnych kwasów tłuszczowych w próbie przeprowadzona została poprzez porównanie czasów retencji i powierzchni pod pikiem ze wzorcem firmy Supelco przy wykorzystaniu oprogramowania ChemStation.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2014
Język zasobu: Polski
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-SA 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Ewa Pecka-Kiełb
Data udostępnienia: 31-01-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja. Przykładowy chromatogram z analizy lotnych kwasów tłuszczowych w płynie żwaczowym krowy – wynik 5. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, https://azon.e-science.pl/zasoby/przykladowy-chromatogram-z-analizy-lotnych-kwasow-tluszczowych-w-plynie-zwaczowym-krowy-wynik-5,29174/. Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: 25.04.2025.

Podobne zasoby

Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w okrężnicy dzika – wynik 8

Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Jolanta Bujok, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)

Zobacz więcej

Informacja o ciasteczkach

Do prawidłowego działania strony oraz analizy statystycznej wykorzystujemy pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące cookies znajdują się w paragrafie 6 naszej Polityki prywatności. Ustawienia można w każdej chwili zmienić klikając w link "Ustawienia cookies" dostępny w stopce strony.