ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22840Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22840Metadane zasobu
Tytuł |
Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Teresa Smolińska, Wiesław Kopeć
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Produkcja i przetwórstwo mięsa drobiu jest przyszłościową gałęzią przemysłu spożywczego z uwagi na duże zainteresowanie konsumentów walorami dietetycznymi tego rodzaju mięsa, które znajduje odbicie w ciągłym wzroście jego spożycia. Jednym z głównych zadań współczesnego drobiarstwa jest uzyskanie produktów finalnych o powtarzalnym standardzie jakościowym, zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i atrakcyjnych sensorycznie. Zadanie to jest złożone, ponieważ intensyfikacja produkcji prowadzi m.in. do nasilenia częstotliwości występowania odchyleń jakościowych mięsa drobiu. Rozwój przetwórstwa mięsa drobiu jest uwarunkowany wdrożeniem nowoczesnych technik i technologii utrwalania, pakowania oraz dystrybucji produktów finalnych. Intensywny model życia współczesnych konsumentów powoduje minimalizowanie nakładu czasu na przygotowywanie posiłków, z drugiej strony postępująca edukacja żywieniowa zwiększa wymagania konsumentów poszukujących w żywności walorów prozdrowotnych. Dlatego tzw. żywność funkcjonalna i wygodna wyznaczają aktualnie kierunek postępu technologicznego i, zwłaszcza w przetwórstwie mięsa drobiowego, będą w najbliższej przyszłości dynamicznie się rozwijać. Tak ukierunkowana produkcja drobiarska wymaga wysoko wykwalifikowanej młodej kadry fachowców kształconej w jednostkach szkolnictwa wyższego. Niniejszy podręcznik jest przeznaczony dla studentów uniwersytetów przyrodniczych: wydziałów Nauk o Żywności, kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, biotechnologia, studentów wydziałów Medycyny Weterynaryjnej i Biologii i Hodowli Zwierząt oraz wszystkich nauk pokrewnych. Ponadto podręcznik może być przydatny słuchaczom studiów podyplomowych, doktoranckich z zakresu drobiarstwa oraz pracownikom wybranych działów branży drobiarskiej. (Polski) Uwagi: 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "chów drobiu rzeźnego"@pl, "HACCP"@pl, "Mięso drobiowe"@pl, "podstawy hodowli"@pl, "podstawy żywienia drobiu"@pl, "rynek drobiu"@pl, "utrwalanie mięsa drobiu"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2009 Liczba stron: 467 ISBN: 978–83–60574–78–2 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 29278 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Podobne zasoby
Food technology operations. New vistas
Wiesław Kopeć, Jolanta Korzeniowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / biotechnologia (2011)