ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22840

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22840

Typ zasobu: książka

Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne
Osoby Autorzy: Teresa Smolińska, Wiesław Kopeć
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Produkcja i przetwórstwo mięsa drobiu jest przyszłościową gałęzią przemysłu spożywczego z uwagi na duże zainteresowanie konsumentów walorami dietetycznymi tego rodzaju mięsa, które znajduje odbicie w ciągłym wzroście jego spożycia. Jednym z głównych zadań współczesnego drobiarstwa jest uzyskanie produktów finalnych o powtarzalnym standardzie jakościowym, zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i atrakcyjnych sensorycznie. Zadanie to jest złożone, ponieważ intensyfikacja produkcji prowadzi m.in. do nasilenia częstotliwości występowania odchyleń jakościowych mięsa drobiu.
Rozwój przetwórstwa mięsa drobiu jest uwarunkowany wdrożeniem nowoczesnych technik i technologii utrwalania, pakowania oraz dystrybucji produktów finalnych. Intensywny model życia współczesnych konsumentów powoduje minimalizowanie nakładu czasu na przygotowywanie posiłków, z drugiej strony postępująca edukacja żywieniowa zwiększa wymagania konsumentów poszukujących w żywności walorów prozdrowotnych. Dlatego tzw. żywność funkcjonalna i wygodna wyznaczają aktualnie kierunek postępu technologicznego i, zwłaszcza w przetwórstwie mięsa drobiowego, będą w najbliższej przyszłości dynamicznie się rozwijać. Tak ukierunkowana produkcja drobiarska wymaga wysoko wykwalifikowanej młodej kadry fachowców kształconej w jednostkach szkolnictwa wyższego. Niniejszy podręcznik jest przeznaczony dla studentów uniwersytetów przyrodniczych: wydziałów Nauk o Żywności, kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, biotechnologia, studentów wydziałów Medycyny Weterynaryjnej i Biologii i Hodowli Zwierząt oraz wszystkich nauk pokrewnych. Ponadto podręcznik może być przydatny słuchaczom studiów podyplomowych, doktoranckich z zakresu drobiarstwa oraz pracownikom wybranych działów branży drobiarskiej. (Polski)
Uwagi: 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "chów drobiu rzeźnego"@pl, "HACCP"@pl, "Mięso drobiowe"@pl, "podstawy hodowli"@pl, "podstawy żywienia drobiu"@pl, "rynek drobiu"@pl, "utrwalanie mięsa drobiu"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2009
Liczba stron: 467
ISBN: 978–83–60574–78–2
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 29278
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Teresa Smolińska, Wiesław Kopeć. Przetwórstwo mięsa drobiu - podstawy biologiczne i technologiczne. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Food technology operations. New vistas

Wiesław Kopeć, Jolanta Korzeniowska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / biotechnologia (2011)