ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/7879

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/7879

Typ zasobu: analiza chemiczna

Profil związków zapachowych w komprymacie mięty z frakcji ziela o średnicy 2,5-5 mm, przy ciśnieniu 200 MPa

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Profil związków zapachowych w komprymacie mięty z frakcji ziela o średnicy 2,5-5 mm, przy ciśnieniu 200 MPa
Osoby Autorzy: Antoni Szumny, Urszula Sadowska
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Wykonano analizy chromatograficzne związków lotnych, obecnych komprymatach otrzymanych z wystandaryzowanych fragmentów ziela mięty. Do otrzymania komprymatów zastosowano cząstki o średnicach 0.5–2.5 mm i 2.5–5 mm. Użyte ciśnienia wynosiły 50, 100, 150, and 200 MPa. Wykonano ocenę stabilności związków lotnych zawartych w tak powstałych komprymatach. Olejki eteryczne pozyskano stosując metodę destylacji z parą wodną, na aparacie wg Derynga. Ze względu na niwielkie ilości olejków, zostały zaabsorbowane one do fazy cykloheksanowej, 1 mL. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "olejki eteryczne"@pl, "Mięta"@pl, "związki zapachowe"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Mentha L.
Rodzaj aparatu i warunki pracy: GAS CHROMATOGRAPH GC-2010Plus, SCHIMADZU; GCMS-Q2020; kolumna: ZB-5 (30m x 0,25mm x 0,25μm); split: 20:1, temperatura dozownika: 250°C, temperatura kolumny: 60°C (3 min) do 120°C (narost 3°C/min) , do 300°C (narost 15°C/min, 2 min) , gaz nośny hel (1 mL/min). Czas analizy 37 minut.
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Angielski, Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 19-03-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny, Urszula Sadowska. Profil związków zapachowych w komprymacie mięty z frakcji ziela o średnicy 2,5-5 mm, przy ciśnieniu 200 MPa. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe kopaenu z olejku imbirowego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe aldehydu orto-metoksycynamonowego z olejku cynamonowego

Anna Żołnierczyk, Antoni Szumny, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej