ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/26665

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/26665

Typ zasobu: analiza chemiczna

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 360 W (powtórzenie 2)

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 360 W (powtórzenie 2)
Osoby Autorzy: Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Naturalny wytłok, produkt otrzymywany podczas tłoczenia na zimno oleju z konopi siewnej był przedmiotem przeprowadzonych badań. Jest to produkt wykorzystywany w żywieniu zwierząt oraz bioenergetyce. Konopie są używane w przemyśle zielarskim (odmiana rośliny nie zawierająca substancji psychoaktywnych w tym THC). Picie naparu konopnego pomaga w zwalczaniu migren, bezsenności i korzystnie wpływa na układ trawienny. Konopie zawierają komplet minerałów i witaminy B i E. Dzięki dużej zawartości białka i substancji odżywczych znacząco wspomagają układ odpornościowy człowieka. Nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane super-składnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. W przeprowadzonych badaniach oznaczono profil kwasów w wytłokach konopnych po produkcji oleju, wytłoki poddano różnym metodom suszenia. (Polski)
Uwagi: 35. Baza danych raportów analiz chemicznych oraz zdjęcia analiz wzorców wraz z wynikami analiz.
Słowa kluczowe "GC-MS"@pl, "konopie"@pl, "profil kwasów tłuszczowych"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: analiza chemiczna
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa (GCMS)
Przynależność biologiczna: Konopia siewna (Cannabis sativa L.)
Rodzaj aparatu i warunki pracy: Gas chromatograph: Shimadzu GC/MS QP2020 Kolumna: ZB-WAX Plus, (30m x 0,25mm x 0,25μm) Split: 1:50 Temperatura kolumny: 45°C, 3min do 220°C (narost 5°C/min) , do 250°C (narost 10°C/min. 2min), Gaz nośny: hel (1,11 mL/min) Czas analizy: 43min
Miejsce powstania: Wrocław
Czas powstania: 2017
Język zasobu: Angielski, Polski
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Anna Żołnierczyk
Data udostępnienia: 24-01-2019
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz. Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 360 W (powtórzenie 2). [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Chromatograf gazowy II

Łukasz Bobak, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Profil związków zapachowych olejku z lawendy suszonej konwekcyjnie w 50 stopniach

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Klaudiusz Jałoszyński, Mariusz Surma, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej