ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/19228Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/19228Metadane zasobu
Tytuł |
Pracownia technologii gastronomii |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Danuta Figurska-Ciura
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Profesjonalnie wyposażona pracownia technologii gastronomicznej, przygotowana do stosowania różnych technik obróbki kulinarnej produktów i potraw pozwala na prowadzenie prac w następujących zakresach: • wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw, • opracowywanie receptur nowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, • modyfikacja i udoskonalanie receptur produktów i potraw tradycyjnych, • opracowywanie receptur produktów i potraw dedykowanych dla osób z alergiami lub nietolerancją wybranych składników pożywienia, • próby wytwarzania nowych produktów i potraw z zastosowaniem niekonwencjonalnych składników takich jak np.: wysłodki buraczane, wycierka ziemniaczana, wytłoki jabłkowe, i inne, • w pracowni powstają i są doskonalone potrawy mające zastosowanie w kuchni dietetycznej, • pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą również prace z zakresu oceny wpływu różnych metod obróbki kulinarnej na jakość i wydajność potraw oraz z zakresu stosowania różnych technik kulinarnych (sous vide, smażenie ciśnieniowe). • udostępnianie pomieszczeń do pokazów firmowych • warsztaty kulinarne dostosowane do indywidualnych potrzeb grupy • inna działalność w obszarze usług gastronomicznych (Polski) |
Słowa kluczowe | "HoReCa"@pl, "Gastronomia"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
laboratorium, pracownia badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://ptg-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr Wąska grupa odbiorców: wytwórcy żywności, poradnie dietetyczne, hotele, bary firmy cateringowe, szkoły wszystkich szczebli |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Podobne zasoby
Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe
Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Wyposażenie dodatkowe
Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Wysokiej klasy wielofunkcyjne piece konwekcyjno-parowe
Danuta Figurska-Ciura, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Oferta Pracowni technologii gastronomii
Danuta Figurska-Ciura, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
O zwyczajach bożonarodzeniowych we Francji
Alicja Meisel, audio, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk humanistycznych / kulturoznawstwo (2011)
SKN Technologów Gastronomii „Zmiksowani” - XVII Dzień Aktywności Studenckiej 2018 r.
Sylwia Marczak, zdjęcie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, materiały popularnonaukowe i inne (2011)