ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/21966Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/21966Metadane zasobu
Tytuł |
Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w jelitach ślepych gęsi– fermentacja in vitro 8 h z dodatkiem saponin, rozcieńczenie czterokrotne. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 2 |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Wykres z chromatografu gazowego przedstawia poziom oraz profil produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w jelitach ślepych u gęsi. (Polski) Uwagi: 33. Baza danych pomiarowych metanu oraz lotnych kwasów tłuszczowych powstających w okresie fermentacji w żwaczu i jelicie ślepym u różnych gatunków zwierząt |
Słowa kluczowe | "lotne kwasy tłuszczowe"@pl, "fermentacja in vitro"@pl, "Gęsi"@pl, "in vitro"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
analiza chemiczna Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk weterynaryjnych (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Rodzaj analizy: Chromatografia gazowa
Przynależność biologiczna: Zwierzęta Rodzaj aparatu i warunki pracy: Materiał do badań stanowiła treść jelit ślepych pobrana od gęsi białych kołudzkich, w wieku 17 tygodni. Zwierzęta utrzymywane były w systemie pół-intensywnym, zgodnie z zasadami odchowu gęsi. Jako dodatek do inkubowanej treści jelit zastosowano ekstrakt Quillaja saponaria (Sigma – Aldrich S4521). Celem przygotowania próbek do fermentacji, odważono treść jelit po 5 g do buteleczek „serum bottles” o pojemności 125 ml (Sigma-Aldrich), a następnie rozcieńczono buforem. Jako substrat zastosowano 1g owsa z dodatkiem ekstraktu w ilości 0,3 g. Tak przygotowane próbki treści jelit ślepych wymieszano z buforem i poddano homogenizacji. W celu uzyskania warunków beztlenowych buteleczki wysycono CO2 podawanym z butli ciśnieniowej. Próby poddano 8-godzinnej fermentacji in vitro w wytrząsarce z łaźnią wodną w temperaturze 39 oC. Po zakończeniu inkubacji, uzyskany roztwór odwirowano i dodano do niego kwas mrówkowy (0,1 ml/2ml roztworu) celem zahamowania procesów fermentacyjnych. Próbki płynnej treści, poddano analizie przy użyciu chromatografu gazowego firmy Agilent Technologies 7890A GC z detektorem FID celem oznaczenia w nich ogólnego stężenia lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) oraz udziału procentowego poszczególnych kwasów: octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego, izowalerianowego i walerianowego. Miejsce powstania: Wrocław Czas powstania: 2014 Język zasobu: Polski |
Licencja | CC BY-SA 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Marcin Nowak Data udostępnienia: 12-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk. Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w jelitach ślepych gęsi– fermentacja in vitro 8 h z dodatkiem saponin, rozcieńczenie czterokrotne. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 2. [analiza chemiczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 5
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Wpływ zastosowania kiszonki z sorgo odmiany cukrowej na poziom produkcji metanu w treści żwacza krów – fermentacja in vitro 24 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A - wynik 1
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Józef Sowiński, Andrzej Zachwieja, Barbara Król, Maja Słupczyńska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Poziom oraz profil lotnych kwasów tłuszczowych w treści jelita ślepego u gęsi – fermentacja in vitro 12 h. Chromatogram z GC firmy Agilent Technologies, USA 7890A- wynik 1.
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, Ewa Łukaszewicz, Artur Kowalczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w treści żwacza krowy – wynik 4
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Andrzej Zachwieja, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)
Przykładowy chromatogram z analizy biogazu wytworzonego w czasie fermentacji in vitro w jelicie ślepym zająca – wynik 3
Ewa Pecka-Kiełb, Dorota Miśta, Bożena Króliczewska, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk weterynaryjnych (2011)