ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22842

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22842

Typ zasobu: książka

Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia
Osoby Autorzy: Bogdan Stępień
Współtwórcy: Zygmunt Owsiak (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Trzy popularne warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) suszono, wykorzystując trzy metody: konwekcyjną, sublimacyjną i mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Badania wykonano dla surowców wstępnie blanszowanych, odwodnionych osmotycznie oraz niepoddanych obróbce wstępnej. Badania wytrzymałościowe wykonano na maszynie wytrzymałościowej Instron 5566, stosując głowice klasy 0,5. Testy wytrzymałości na ściskanie, przecinanie oraz relaksację naprężeń wykonano dla surowców, suszy i materiałów ponownie uwodnionych. Uzyskiwane produkty badano bezpośrednio po suszeniu oraz po 6, 12 i 18 miesiącach przechowywania. Obliczono wartości pracy ściskania oraz przecinania. Na podstawie testów relaksacji naprężeń obliczono wartości wskaźników opisujących zmiany sprężystości badanych materiałów. Wykonano zdjęcia mikroskopowe struktury wewnętrznej surowców, suszy i materiałów po ponownym uwodnieniu. Sformułowano trzy hipotezy mówiące o związku pomiędzy zmianami struktury wewnętrznej badanych materiałów oraz ich cechami mechanicznymi i reologicznymi. Analiza wyników badań wykazała istotny wpływ metody suszenia, a także obróbki wstępnej na cechy mechaniczne i reologiczne suszonych warzyw. Zastosowanie odpowiedniej kombinacji metody suszenia i obróbki wstępnej pozwala istotnie zmieniać jakość uzyskiwanych produktów.
Przechowywanie suszy przez okres 18 miesięcy nie powoduje istotnych zmian w zakresie cech mechanicznych i reologicznych. Produkty suszenia konwekcyjnego charakteryzują się obniżoną wytrzymałością na ściskanie w stosunku do produktów otrzymanych metodą sublimacyjną lub mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Suszenie sublimacyjne prowadzi do uzyskania produktów o obniżonej wytrzymałości na przecinanie zarówno dla suszy, jak i materiałów ponownie uwodnionych.
Stwierdzono, że blanszowanie surowców powoduje wzrost elastyczności oraz wytrzymałości na ściskanie suszy i materiałów rehydrowanych. Odwodnienie osmotyczne osłabia strukturę wewnętrzną produktów, przez co obniża się odporność na ściskanie. Elastyczność suszy po ponownym uwodnieniu jest znacznie niższa od elastyczności surowców. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "reologia"@pl, "suszenie"@pl, "rehydracja"@pl, "warzywa korzeniowe"@pl, "suszarnictwo rolnicze"@pl, "cechy mechaniczne"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2009
Liczba stron: 157
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: LXXIX
ISBN: 978-83-60574-75-1
Język zasobu: Polski
Identyfikatory: OAI: 3858
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Bogdan Stępień. Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Oznaczanie właściwości reologicznych płynów i żeli

Agnieszka Kita, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Podstawy termodynamiki - procesy z użyciem gazów wilgotnych

Adam Ruziewicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)

Zobacz więcej