ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22842Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22842Metadane zasobu
Tytuł |
Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Bogdan Stępień
Współtwórcy: Zygmunt Owsiak (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Trzy popularne warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) suszono, wykorzystując trzy metody: konwekcyjną, sublimacyjną i mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Badania wykonano dla surowców wstępnie blanszowanych, odwodnionych osmotycznie oraz niepoddanych obróbce wstępnej. Badania wytrzymałościowe wykonano na maszynie wytrzymałościowej Instron 5566, stosując głowice klasy 0,5. Testy wytrzymałości na ściskanie, przecinanie oraz relaksację naprężeń wykonano dla surowców, suszy i materiałów ponownie uwodnionych. Uzyskiwane produkty badano bezpośrednio po suszeniu oraz po 6, 12 i 18 miesiącach przechowywania. Obliczono wartości pracy ściskania oraz przecinania. Na podstawie testów relaksacji naprężeń obliczono wartości wskaźników opisujących zmiany sprężystości badanych materiałów. Wykonano zdjęcia mikroskopowe struktury wewnętrznej surowców, suszy i materiałów po ponownym uwodnieniu. Sformułowano trzy hipotezy mówiące o związku pomiędzy zmianami struktury wewnętrznej badanych materiałów oraz ich cechami mechanicznymi i reologicznymi. Analiza wyników badań wykazała istotny wpływ metody suszenia, a także obróbki wstępnej na cechy mechaniczne i reologiczne suszonych warzyw. Zastosowanie odpowiedniej kombinacji metody suszenia i obróbki wstępnej pozwala istotnie zmieniać jakość uzyskiwanych produktów. Przechowywanie suszy przez okres 18 miesięcy nie powoduje istotnych zmian w zakresie cech mechanicznych i reologicznych. Produkty suszenia konwekcyjnego charakteryzują się obniżoną wytrzymałością na ściskanie w stosunku do produktów otrzymanych metodą sublimacyjną lub mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Suszenie sublimacyjne prowadzi do uzyskania produktów o obniżonej wytrzymałości na przecinanie zarówno dla suszy, jak i materiałów ponownie uwodnionych. Stwierdzono, że blanszowanie surowców powoduje wzrost elastyczności oraz wytrzymałości na ściskanie suszy i materiałów rehydrowanych. Odwodnienie osmotyczne osłabia strukturę wewnętrzną produktów, przez co obniża się odporność na ściskanie. Elastyczność suszy po ponownym uwodnieniu jest znacznie niższa od elastyczności surowców. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "reologia"@pl, "suszenie"@pl, "rehydracja"@pl, "warzywa korzeniowe"@pl, "suszarnictwo rolnicze"@pl, "cechy mechaniczne"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / inżynieria rolnicza (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2009 Liczba stron: 157 Nazwa serii: Monografie Numeracja: LXXIX ISBN: 978-83-60574-75-1 Język zasobu: Polski Identyfikatory: OAI: 3858 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Bogdan Stępień. Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Oznaczanie właściwości reologicznych płynów i żeli
Agnieszka Kita, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Badanie wybranych własności osadów ściekowych w świetle możliwości ich utylizacji
Beata Malczewska, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych (2011)
Podstawy termodynamiki - procesy z użyciem gazów wilgotnych
Adam Ruziewicz, materiał dydaktyczny, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka (2018)
Ocena wpływu temperatury, czasu i koncentracji na cechy reologiczne płynnych zaczynów cementowych
Wojciech Kilian, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk technicznych / budownictwo (2011)
Kunst alle Küchenkräuter und Wurzeln zu trocknen und zu verpacken um dadurch ein neues Nahrungsmittel anzuzeigen
Johann Georg Eisen, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Suszenie węgla brunatnego w złożu fluidalnym z wykorzystaniem niskotemperaturowego źródła ciepła
Marcin Michalski, praca dyplomowa, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk technicznych / energetyka (2011)