ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/21396Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/21396Metadane zasobu
Tytuł |
Laboratorium Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Łukasz Bobak
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Zakres działalności laboratorium: Analiza jakości i trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, projektowanie oraz optymalizacja procesów technologicznych w przetwórstwie mięsa, mleka, drobiu i jaj. Opis oferty działalności usługowej: - oznaczenia podstawowego składu produktów żywnościowych i substancji dodanych m.in.: zawartość s.m., popiołu, wapnia, fosforanów, azotynów itp., - oznaczenia ilościowe i jakościowe wybranych form barwników hemowych, - oznaczenia stopnia przereagowania barwników hemowych w procesie peklowania, - oznaczenia substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym (liczba TBA), aktywności przeciwutleniającej jako: zdolności wymiatania wolnych rodników (DPPH), lub całkowitej aktywności oksydacyjnej (FRAP), - oznaczenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej wybranych substancji konserwujących metodą seryjnych rozcieńczeń, dyfuzyjną, wymazową, itp. (komora laminarna Biological Safety Cabinet Infinity), - oznaczenia wybranych substancji lotnych, zapachowych i aromatów (chromatograf gazowy Agilent Technologies 6890 N wyposażony w detektor masowy Agilent Technologies 5973), - oznaczenia fizycznych parametrów barwy (kolorymetr odbiciowy Minolta CR-400), - oznaczenia wybranych właściwości reologicznych m.in.: siły żelowania, lepkości, modułów sprężystości i lepkości, kąta fazowego, krzywych płynięcia materiałów (wiskozymetr rotacyjny ReoStress6000 Haake), - oznaczania profilu tekstury i wybranych parametrów lepko-sprężystych produktów żywnościowych oraz wytrzymałości materiałowej opakowań (urządzenie firmy Zwick/Roell Z010), - ocena jakości mięsa i tłuszczu wieprzowego, - modyfikacja i poprawa cech funkcjonalnych i technologicznych wybranych surowców rzeźnych na drodze żywieniowej, - modelowanie składu recepturowego przetworów mięsnych, - zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcji żywności; - ocena preferencji i zachowań konsumentów żywności, - optymalizacja składu preparatów funkcjonalnych i receptur przetworów mięsnych, - modelowanie i optymalizacja procesów przetwórstwa mięsa, - opracowywanie nowych technologii wytwarzania produktów mięsnych, - kształtowanie i stabilizacja barwy mięsa oraz peklowanych przetworów mięsnych, - właściwości funkcjonalne i technologiczne aplikacje biopolimerów w żywności, - ochrona mięsa surowego i przetworów mięsnych jadalnymi powłokami biodegradowalnymi i bioaktywnymi, - opracowywanie nowych niekonwencjonalnych technologii dekontaminacji mięsa i jego przetworów, - analizy metodami biologii molekularnej (PCR, multiplex-PCR, Real Time-PCR, ERIC), - charakterystyka właściwości strukturalnych, biofizykochemicznych i funkcjonalnych surowców rzeźnych w celu optymalizacji ich wykorzystania, - ocena jakości mięsa wołowego i wieprzowego, - zastosowanie różnych preparatów enzymatycznych do poprawy i modyfikacji cech funkcjonalnych i technologicznych wybranych surowców rzeźnych, - zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w produkcji żywności, - ocena preferencji i zachowań konsumentów żywności. (Polski) |
Słowa kluczowe | "procesy technologiczne"@pl, "jakość i trwałość przechowalnicza"@pl, "surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
laboratorium, pracownia badawcza Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Adres www laboratorium/pracowni: https://lktszizj-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr Wąska grupa odbiorców: Przemysł spożywczy, instytucje naukowe |
Licencja | CC BY-SA-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Arkadiusz Popiel Data udostępnienia: 10-12-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr |
Cytowanie
Łukasz Bobak. Laboratorium Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. [laboratorium, pracownia badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Sterowniki programowalne
Marcin Pawlak, książka, Politechnika Wrocławska, Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych / inżynieria mechaniczna (2018)
Wybrane problemy podejmowania decyzji w kompleksach operacji
Jerzy Józefczyk, książka, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk ekonomicznych / nauki o zarządzaniu (2011)
Chromatograf cieczowy II
Łukasz Bobak, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Chromatograf gazowy II
Łukasz Bobak, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Izolacja i frakcjonowanie produktów naturalnych
Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Identyfikacja związków chemicznych i ich mieszanin
Łukasz Bobak, oferta badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)