ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/4367Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/4367Metadane zasobu
Tytuł |
Krew jako surowy produkt zwierzęcy z puntu widzenia "mięsoznawstwa". [Cz. 1] |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Stanisław Dzięciołowski
Partner: Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu |
Opis |
Autor, lekarz weterynarii, postuluje opracowanie instrukcji oględzin i badania krwi przed jej użyciem w rzeźnictwie. Wykorzystywana w celach spożywczych powinna być wyłącznie pobierana od zwierząt zdrowych, natomiast choroby lub zmiany patologiczne wykluczają przerabianie krwi w celach spożywczych. Specjalna komisja nadzoru sanitarnego powinna opracować spis chorób i patologii zabraniających stosowanie krwi do przerobu. (Polski) Opis w innym języku: Dzięciołowski Stanisław (1862-1940), a veterinarian, postulates in his article that a sanitary committee should prepare guidelines and a code of practice providing guidance on animal blood processing and ensuring food safety. (Angielski) |
Słowa kluczowe | "Krew"@pl, "Nadzór sanitarny nad żywnością"@pl, "Zwierzęta hodowlane"@pl, "Blood"@en, "Food Inspection"@en, "Animals, Domestic"@en |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
artykuł, rozdział Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk o zdrowiu (2011) Grupa docelowa: naukowcy, studenci, ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Tytuł źródła: Zdrowie
Numeracja: R. 32 Z. 3 Wydawca: wydawca nieznany Czas wydania: 1916 Od strony: 103 Do strony: 108 Język zasobu: Polski |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0) |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Jonko Data udostępnienia: 10-04-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Kolekcja e-Biblio UMW |
Cytowanie
Stanisław Dzięciołowski. Krew jako surowy produkt zwierzęcy z puntu widzenia "mięsoznawstwa". [Cz. 1]. [artykuł, rozdział] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: domena publiczna (Znak domeny publicznej 1.0), https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Wampiriada 2005
wideo, Politechnika Wrocławska, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)
Sanitarna analiza mleka i określenie w niem burdu, petonu i kwasu masłowego
Stanisław Serkowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)
Krew jako surowy produkt zwierzęcy z puntu widzenia "mięsoznawstwa". [Cz. 2]
Stanisław Dzięciołowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)
Stopień kwasoty treści żołądkowej a stan krwi
Adam Kołaczkowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu / nauki medyczne (2018)
Warsztaty dla obróbki szczeciny
Aleksander Fruchtman, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk o zdrowiu (2011)
O wpływie klimatu górskiego na regenerację krwi
Józef Latkowski, artykuł, rozdział, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, dziedzina nauk medycznych / medycyna (2011)