ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/25963

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/25963

Typ zasobu: oferta badawcza

Chemia żywności

Metadane zasobu

Tytuł Chemia żywności
Osoby Autorzy: Antoni Szumny
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis • oznaczanie skręcalności właściwej związków optycznie czynnych,
• oznaczanie czystości enancjomerycznej związków,
• oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w lipidach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z uwzględnieniem ich lokalizacji metodą chromatografii gazowej i wysokosprawnej chromatografi cieczowej (HPLC)
• analiza jakościowa i ilościowa związków naturalnych za pomocą wysokosprawnej chromatografi cieczowej (HPLC)
• analizy ilościowe i jakościowe lotnych związków organicznych oraz olejków eterycznych dla ziół, przypraw i surowców spożywczych w oparciu o metodę chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrem gazowym (GC-MS), chromatografii gazowej z detektorem płomieniowym (GC-FID) oraz spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR).
• analiza i ustalanie struktur nieznanych substancji organicznych oraz ich mieszanin (UV, IR, NMR, GC-MS)
• analiza czystości substancji (GC-MS, GC, NMR)
• analiza związków zapachowych (Head-Space GC-MS)
• ustalanie struktury substancji organicznych (w tym pochodzenia naturalnego);
• optymalizacja procesu ekstrakcji związków naturalnych
• analiza tożsamości farmaceutyków i produktów naturalnych (Polski)
Słowa kluczowe "profil kwasów tłuszczowych"@pl, "uprawa roślin przyprawowych"@pl, "head-space"@pl, "off-flavour"@pl, "analiza aromatów"@pl, "biotransformacje"@pl, "NMR"@pl, "GC-MS"@pl, "zioła"@pl, "Związki lotne"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: oferta badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://lkc-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 12-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Antoni Szumny. Chemia żywności. [oferta badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych konwekcyjnie w temp. 60 stopni (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe estru metylowego kwasu wakcenowego z ziaren niebieskiej kukurydzy

Antoni Szumny, Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Profil kwasów tłuszczowych w wytłokach z konopi suszonych mikrofalowo - moc 480 W (powtórzenie 2)

Antoni Szumny, Jacek Łyczko, Adam Figiel, Klaudia Masztalerz, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Widmo masowe undekan-2-onu z olejku chmielowego

Anna Żołnierczyk, analiza chemiczna, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk chemicznych / chemia (2011)

Zobacz więcej