ZGŁOŚ PROBLEM
ODSYŁACZE
Link do zasobu (skrót):
http://azon.e-science.pl/zasoby/22876Link do zasobu (repozytorium):
https://id.e-science.pl/records/22876Metadane zasobu
Tytuł |
Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia |
---|---|
Osoby |
Autorzy:
Monika Bronkowska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor) Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
Opis |
Celem głównym badań było porównanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych dodatkowo wybranymi powikłaniami w aspekcie ich stanu odżywienia. Badania wśród osób zdrowych i otyłych (947 osób) przeprowadzono w latach 2008–2010 w wybranych ośrodkach klinicznych na terenie Wrocławia. Oceniono sposób żywienia, parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki biochemiczne osób zdrowych oraz otyłych, chorujących na następujące schorzenia: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, bezdech śródsenny oraz zespół metaboliczny. Zbadano 316 osób zdrowych i 631 osób otyłych. Wszystkie przebadane osoby pochodziły z Wrocławia lub innych miejscowości Dolnego Śląska. W wyniku przeprowadzonej analizy skupień w grupach osób zdrowych i otyłych, wyodrębniono 3 wzory żywienia, które określono jako: „niskoenergetyczny”, „średnioenergetyczny” oraz „wysokoenergetyczny”. Oceniając wyznaczone wzory żywienia zarówno w grupie osób zdrowych, jak i otyłych, stwierdzono, że bez względu na rodzaj wzoru żywienia, z powodu niewłaściwej podaży różnych składników pokarmowych były one predykatorami do rozwoju lub pogłębienia się zmian chorobowych wśród badanych. We wszystkich wzorach niekorzystne zmiany chorobowe mogły pogłębiać się wraz ze wzrostem kwartyli. Stwierdzone w obu grupach błędy żywieniowe, zły stan odżywienia oraz niewłaściwe uwarunkowania środowiskowe wskazują na konieczność zintensyfikowania działań profilaktycznych, ale także edukacyjnych wśród różnych grup populacyjnych. Nie bez znaczenia pozostaje także stały monitoring zdrowia badanych grup osób. (Polski) Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim. 7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego |
Słowa kluczowe | "Stan odżywienia"@pl, "wzory żywienia"@pl, "otyli"@pl, "zdrowi"@pl, "parametry antropometryczne"@pl, "parametry biochemiczne"@pl |
Klasyfikacja |
Typ zasobu:
książka Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011) Grupa docelowa: ogół społeczeństwa Szkodliwe treści: Nie |
Charakterystyka |
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Czas wydania: 2012 Liczba stron: 159 Nazwa serii: Monografie Numeracja: CXLIX ISBN: 978-83-7717-102-8 Język zasobu: Polski Zasięg czasowy zasobu: 2008-2010 Zasięg geograficzny zasobu: "Dolny Śląsk" Identyfikatory: OAI: 19030 |
Linki zewnętrzne | |
Licencja | CC BY-ND-NC 4.0 |
Informacje techniczne |
Deponujący: Magdalena Kozińska Data udostępnienia: 29-11-2018 |
Kolekcje | Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu |
Cytowanie
Monika Bronkowska. Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.
Podobne zasoby
Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych
Joanna Wyka, książka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)