ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/22876

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/22876

Typ zasobu: książka

Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia

Widok

Metadane zasobu

Tytuł Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia
Osoby Autorzy: Monika Bronkowska
Współtwórcy: Ewelina Dziuba (Redaktor)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Celem głównym badań było porównanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych dodatkowo wybranymi powikłaniami w aspekcie ich stanu odżywienia. Badania wśród osób zdrowych i otyłych (947 osób) przeprowadzono w latach 2008–2010 w wybranych ośrodkach klinicznych na terenie Wrocławia. Oceniono sposób żywienia, parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki biochemiczne osób zdrowych oraz otyłych, chorujących na następujące schorzenia: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, bezdech śródsenny oraz zespół metaboliczny. Zbadano 316 osób zdrowych i 631 osób otyłych. Wszystkie przebadane osoby pochodziły z Wrocławia lub innych miejscowości Dolnego Śląska.
W wyniku przeprowadzonej analizy skupień w grupach osób zdrowych i otyłych, wyodrębniono 3 wzory żywienia, które określono jako: „niskoenergetyczny”, „średnioenergetyczny” oraz „wysokoenergetyczny”. Oceniając wyznaczone wzory żywienia zarówno w grupie osób zdrowych, jak i otyłych, stwierdzono, że bez względu na rodzaj wzoru żywienia, z powodu niewłaściwej podaży różnych składników pokarmowych były one predykatorami do rozwoju lub pogłębienia się zmian chorobowych wśród badanych. We wszystkich wzorach niekorzystne zmiany chorobowe mogły pogłębiać się wraz ze wzrostem kwartyli.
Stwierdzone w obu grupach błędy żywieniowe, zły stan odżywienia oraz niewłaściwe uwarunkowania środowiskowe wskazują na konieczność zintensyfikowania działań profilaktycznych, ale także edukacyjnych wśród różnych grup populacyjnych. Nie bez znaczenia pozostaje także stały monitoring zdrowia badanych grup osób. (Polski)
Uwagi: Monografia zawiera streszczenie w j. angielskim.
7. Książki i czasopisma Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
Słowa kluczowe "Stan odżywienia"@pl, "wzory żywienia"@pl, "otyli"@pl, "zdrowi"@pl, "parametry antropometryczne"@pl, "parametry biochemiczne"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: książka
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czas wydania: 2012
Liczba stron: 159
Nazwa serii: Monografie
Numeracja: CXLIX
ISBN: 978-83-7717-102-8
Język zasobu: Polski
Zasięg czasowy zasobu: 2008-2010
Zasięg geograficzny zasobu: "Dolny Śląsk"
Identyfikatory: OAI: 19030
Linki zewnętrzne
Licencja CC BY-ND-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Magdalena Kozińska
Data udostępnienia: 29-11-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Cytowanie

Skopiowano

Monika Bronkowska. Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia. [książka] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-ND-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.