ZGŁOŚ PROBLEMikona ozdobna

Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane
*
*
*
*
captcha
Zapoznałem/am się i akceptuję regulamin oraz politykę prywatności *

ODSYŁACZE

Link do zasobu (portal):

Link do zasobu (skrót):

http://azon.e-science.pl/zasoby/20142

Link do zasobu (repozytorium):

https://id.e-science.pl/records/20142

Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza

Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr

Metadane zasobu

Tytuł Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr
Osoby Autorzy: Marzena Styczyńska
Współtwórcy: Arkadiusz Karol Popiel (Inna)
Partner: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opis Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, higieny i toksykologii żywności, różnych rodzajów żywności i suplementów diety, metodologii badań żywieniowych, technologii gastronomicznej, organizacji żywienia zbiorowego i prawa żywnościowego.
Tematy badawcze
1.Ocena żywienia i stanu odżywienia populacji ludzi zdrowych i chorych.
2.Wyznaczanie indeksów i ładunków glikemicznych produktów i potraw
3.Ocena zawartości składników odżywczych w racjach pokarmowych różnych grup ludności.
4.Ocena zawartości pierwiastków niezbędnych i pierwiastków toksycznych w produktach żywnościowych.
5.Projektowanie nowych receptur produktów i potraw w aspekcie ich wartości odżywczej i prozdrowotnej.
6.Wpływ składników odżywczych i substancji toksycznych na przemiany metaboliczne w organizmach zwierząt doświadczalnych. (Polski)
Słowa kluczowe "Ocena stanu odżywienia"@pl, "indeksy glikemiczne"@pl, "ładunek glikemiczny produktów"@pl, "zawartość pierwiastków niezbędnych"@pl, "nowe receptury produktów"@pl
Klasyfikacja Typ zasobu: laboratorium, pracownia badawcza
Dyscyplina naukowa: dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)
Grupa docelowa: ogół społeczeństwa
Szkodliwe treści: Nie
Charakterystyka Adres www laboratorium/pracowni: https://lwkzc-azon.e-science.pl/home/
Lokalizacja: UPWr
Wąska grupa odbiorców: Biochemicy, medycy, indywidualni odbiorcy usług, pracownicy nauk
Licencja CC BY-SA-NC 4.0
Informacje techniczne Deponujący: Arkadiusz Popiel
Data udostępnienia: 10-12-2018
Kolekcje Kolekcja Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kolekcja e-Laboratoria UPWr

Cytowanie

Skopiowano

Marzena Styczyńska. Laboratorium w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr. [laboratorium, pracownia badawcza] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki, . Licencja: CC BY-SA-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl. Data dostępu: DD.MM.RRRR.

Podobne zasoby

Analizator składu ciała ACCUNIQ BC380

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Analizator składu ciała BIA 101

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Uniwersalny czytnik mikropłytkowy (czytnik ELISA)

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Analizator rtęci

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Analizator składu ciała Quantum HBS 6G PRO+

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2018)

Spektrofotometr UV-VIS

Marzena Styczyńska, aparatura badawcza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, dziedzina nauk rolniczych / technologia żywności i żywienia (2011)

Zobacz więcej